După box, scrimă și tenis de masă, Federația Internațională de Taekwondo a decis să primească în competițiile sale sportivii din Rusia și Belarus cu statut neutru, fără însemne naționale și imn.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Federația Internațională de Taekwondo a aplicat recomandarea CIO

Măsura va intra în vigoare cu prilejul Campionatelor Mondiale de taekwondo prevăzute la Baku (29 mai - 6 iunie).

World Taekwondo a înfiinţat o comisie de evaluare însărcinată să studieze dacă sportivii care doresc să participe la competiţiile sale îndeplinesc condiţiile impuse de CIO marţea trecută, când a recomandat readmiterea ruşilor şi belaruşilor, cu condiţiile să nu fi susţinut activ invazia rusă din Ucraina şi să nu facă parte din forţele armate, printre altele.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat marţi reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.

Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor.

Boxul, scrima şi tenisul de masă au decis de asemenea reintegrarea sportivilor din Rusia şi Belarus.

Rusia a refuzat însă să trimită sportivi la un turneu de calificare de la Poznan (Polonia), motivând condiţiile „inacceptabile” emise de Varşovia pentru a permite revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţie.

Polonia le-a cerut sportivilor ruşi şi belaruşi să semneze un document scris care atestă că nu susţin ofensiva din Ucraina şi că nu sunt angajaţi de armată sau de un organ de securitate din Rusia, respectând criteriile de neutralitate stabilite, conform Agerpres.