Federaţia Ucraineană de Scrimă (NFFU) a anunțat că va boicota competiţiile internaţionale în care participă sportivi din Rusia şi Belarus, în contextul controverselor legate de prezenţa celor două ţări la Jocurile Olimpice 2024, transmite Reuters.

Scrimera din RusiaFoto: Yegor Aleyev / TASS / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 400: Toate evenimentele de joi sunt LiveText pe HotNews.ro.

Spre deosebire de tenis, la scrimă ești descalificat dacă nu strângi mâna adversarului

Sportivii ruşi şi belaruşi au fost excluşi de la majoritatea competiţiilor sportive internaţionale, după invazia Moscovei din Ucraina în februarie 2022.

Recent, Congresul extraordinar al Federaţiei internaţionale de scrimă (FIE) a votat pe 10 martie reintegrarea sportivilor din cele două ţări, chiar înainte de deschiderea ferestrei de calificare olimpică.

NFFU a anunţat însă că va boicota toate competiţiile la care participă sportivi din Rusia şi Belarus, decizie salutată de scrimerii ucraineni.

„Scrimerii ruşi şi belaruşi care iau parte la aceste competiţii sunt majoritatea în serviciul militar. Ei sunt în serviciul activ, cu contracte şi înrolaţi de armata rusă.

Cum te poţi aştepta ca un ucrainean să apară în competiţie, să intre pe planşă, să concureze cu un soldat rus şi să-i strângă mâna după meci? Este un scenariu imposibil.

Spre deosebire de tenis, unde nu există consecinţe, la scrimă dacă nu strângi mâna adversarului tău primeşti un cartonaş negru şi eşti descalificat” - Mykhailo Illiashev, preşedintele NFFU, citat de Agerpres.

>> Vladimir Klitschko îl acuză pe preşedintele CIO că serveşte interesele Rusiei

CIO recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competiții

Comitetul Olimpic Internațional a transmis marți că recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub un drapel neutru și cu titlu individual, atâta timp cât aceștia nu au susținut războiul din Ucraina și nu sunt în strânsă legătură cu armata sau serviciile ruse.

CIO lasă totul la latitudinea federațiilor internaționale și a organizatorilor de competiții.

CIO susține și recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competiții, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut războiul din Ucraina. De asemenea, sportivii nu trebuie să fie sub contract cu armata rusă sau cu serviciile de securitate.

Comitetul Olimpic Internațional a parcurs timp de 4 luni mai multe runde de consultări cu întreaga mișcare olimpică și a ajuns la concluzia că federațiile internaționale și organizatorii de competiții ar trebui să decidă dacă permit sau nu participarea sportivilor ruși și belaruși.

„Comitetul Executiv al organizaţiei va decide la momentul oportun cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă că le vor boicota în cazul prezenţei Rusiei.

Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta” - Thomas Bach, președintele CIO.

>> Scrimă: Scrisoare adresata CIO după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost reprimiți în competiții