​Ucraineanul Vladimir Klitschko, fost campion mondial la box la categoria grea şi fratele lui Vitali (primarul Kievului), a declarat că Thomas Bach slujeşte interesele Rusiei, după ce preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a propus readmiterea sportivilor din Rusia și Belarus în competiţiile internaţionale.

Vladimir Klitschko in KievFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Într-o postare pe Twitter, Klitschko acuză ceea ce el numeşte „o ţintă falsă”.

„CIO îi autorizează pe sportivii ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice sub 'steag neutru'. Această decizie este o țintă falsă. Thomas Bach serveşte culorilor şi intereselor Rusiei. Decizia CIO contaminează spiritul olimpic şi este, ca şi războiul declanşat de Rusia, o prostie” - Vladimir Klitschko.

CIO recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competiții

Comitetul Olimpic Internațional a transmis marți că recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub un drapel neutru și cu titlu individual, atâta timp cât aceștia nu au susținut războiul din Ucraina și nu sunt în strânsă legătură cu armata sau serviciile ruse.

CIO lasă totul la latitudinea federațiilor internaționale și a organizatorilor de competiții.

CIO susține și recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competiții, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut războiul din Ucraina. De asemenea, sportivii nu trebuie să fie sub contract cu armata rusă sau cu serviciile de securitate.

Comitetul Olimpic Internațional a parcurs timp de 4 luni mai multe runde de consultări cu întreaga mișcare olimpică și a ajuns la concluzia că federațiile internaționale și organizatorii de competiții ar trebui să decidă dacă permit sau nu participarea sportivilor ruși și belaruși.

„Comitetul Executiv al organizaţiei va decide la momentul oportun cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă că le vor boicota în cazul prezenţei Rusiei.

Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta” - Thomas Bach, președintele CIO.

>> Scrimă: Scrisoare adresata CIO după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost reprimiți în competiții