Comitetul Olimpic Internațional a transmis marți că recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub un drapel neutru și cu titlu individual, atâta timp cât aceștia nu au susținut războiul din Ucraina și nu sunt în strânsă legătură cu armata sau serviciile ruse.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

CIO lasă totul la latitudinea federațiilor internaționale și a organizatorilor de competiții

CIO susține și recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competiții, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut războiul din Ucraina. De asemenea, sportivii nu trebuie să fie sub contract cu armata rusă sau cu serviciile de securitate.

Comitetul Olimpic Internațional a parcurs timp de 4 luni mai multe runde de consultări cu întreaga mișcare olimpică și a ajuns la concluzia că federațiile internaționale și organizatorii de competiții ar trebui să decidă dacă permit sau nu participarea sportivilor ruși și belaruși.

„Comitetul Executiv al organizaţiei va decide la momentul oportun cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă că le vor boicota în cazul prezenţei Rusiei.” - a declarat Thomas Bach, președintele CIO.