Interdicția împotriva atleților ruși și bieloruși pentru dopaj generalizat a fost ridicată, a declarat joi președintele World Athletics, Sebastian Coe, citat de CNN.

Sebastian Coe, presedintele Federatiei Internationale de AtletismFoto: Gregorio Borgia / AP / Profimedia

Cu toate acestea, atleții din aceste țări vor fi în continuare excluși „în viitorul apropiat” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat el joi, în cadrul unei conferințe de presă.

World Athletics este organismul internațional care guvernează sporturile de atletism, cros și altele. Acesta găzduiește mai multe evenimente și competiții internaționale, potrivit site-ului său.

„Consiliul a fost de acord cu reintegrarea Federației Ruse (RusAF) după șapte ani de suspendare și, desigur, acest lucru s-a datorat încălcărilor flagrante ale dopajului instituțional. Cu toate acestea, sportivii, oficialii și personalul de sprijin din Rusia și Belarus sunt în continuare excluși din competiții în viitorul apropiat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina”, a precizat Federația Mondială într-un comunicat.

În ianuarie, Comitetul Internațional Olimpic a prezentat un plan în mai multe etape pentru ca sportivii ruși și belaruși să participe la viitoarele Jocuri de vară din 2024 de la Paris și la Jocurile de iarnă din 2026 de la Milano.

Președintele CIO, Thomas Bach, și-a apărat decizia miercuri, făcând apel la oficiali să „țină politica și sportul separat”. Planul ar permite concurenților să participe în calitate de atleți neutri, fără a-și reprezenta țara de origine prin intermediul steagului, imnului, uniformei sau altor elemente de identificare.