Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a pledat miercuri în fața politicienilor să „țină politica și sportul separat”, în timp ce a apărat planul comitetului de a include atleți ruși și bieloruși la Jocurile de la Paris din 2024, potrivit CNN.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Bach a făcut aceste comentarii la un forum politic din Essen, Germania.

„Dacă politica decide cine poate participa la o competiție, atunci sportul și atleții devin instrumente ale politicii”, a spus Bach în timpul unui discurs în limba germană, care a durat peste o oră.

„Este atunci imposibil ca sportul să își transfere puterile sale unificatoare. Trebuie să fim neutri din punct de vedere politic, dar nu apolitici. Știm bine că politica conduce lumea. Știm bine că deciziile noastre au implicații politice și trebuie să includem acest lucru în gândirea noastră”, a continuat el.

„Dar nu trebuie să facem greșeala de a ne ridica la rangul de arbitri ai disputelor politice, pentru că vom fi striviți de aceste puteri politice”, a conchis el.

Potrivit Reuters, Bach a declarat că „Ucraina dorește, și acesta este un citat direct, „izolarea totală a tuturor rușilor”.” Această replică a fost întâmpinată cu aplauze din partea unora dintre cei prezenți.

Dar Bach a descris cererea ca fiind o „dilemă” și „o situație complet nouă”.

„Dacă excludem sportivi din motive politice, ne confruntăm cu declinul sistemului sportiv internațional”, a declarat președintele CIO.

În ianuarie, CIO a prezentat un plan în mai multe etape pentru ca sportivii ruși și bieloruși să participe la viitoarele Jocuri de vară din 2024 de la Paris și la Jocurile de iarnă din 2026 de la Milano.

Planul ar permite concurenților să participe ca sportivi neutri, fără a-și reprezenta țara de origine prin intermediul steagului, imnului, uniformei sau altor elemente de identificare.

Statele Unite, Canada și majoritatea țărilor europene au criticat această decizie. Luna trecută, SUA și alte peste 30 de țări „cu opinii similare” au susținut o propunere de interzicere a sportivilor ruși și belaruși de a participa la competiții sportive internaționale

Ucraina nu exclude boicotarea Jocurilor Olimpice dacă sportivilor ruși și belaruși li se permite să concureze, a declarat în ianuarie ministrul sportului din această țară.