După ce mai multe țări s-au opus participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, Rusia vrea să organizeze Jocurile Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), alături de China, India, Pakistan și alte republici din Asia Centrală.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Jocurile Organizației de Cooperare în Rusia

„Ne propunem să studiem candidatura Federaţiei Ruse ca posibilă ţară organizatoare a Jocurilor OCS”, a spus ministrul rus al Sporturilor, Oleg Matîţin, pe canalul Telegram.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la New Delhi, în cursul unei reuniuni a miniştrilor Sporturilor din ţările membre ale organizaţiei conduse de Rusia şi China, propunând şi adoptarea unei declaraţii comune împotriva politizării sportului şi discriminării sportivilor, conform Agerpres.

„Misiunea noastră comună este să facem tot posibilul pentru ca sportivii şi marile competiţii internaţionale să nu fie obiectul jocurilor politice. Acest lucru este posibil doar prin egalitate de drepturi şi respect reciproc”, a spus acesta.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a stabilit în ianuarie o linie directoare pentru reincluderea sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţiile internaţionale, după excluderea acestora în urma invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut, pentru a concura fără imn şi steag la concursurile de calificare pentru JO.

Multe ţări au contestat public decizia CIO, iar Ucraina a ameninţat că va boicota Jocurile 2024, atât timp cât trupele ruseşti ocupă teritoriile sale.