Comitetele Olimpice Africane sunt în favoarea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris din 2024, ele motivând că „politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile”.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 374. Evenimentele sunt LiveText pe HotNews.ro.

Africa, în favoarea participării sportivilor din Rusia și Belarus la JO 2024 de la Paris

Decizia susținerii a fost anunțată după Comitetul Executiv al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale din Africa (ANOCA) de la Nouakchott (Mauritania), relatează AFP.

„Membrii s-au declarat în unanimitate în favoarea participării sportivilor ruşi şi belarusi la toate competiţiile internaţionale.

Aşadar, va fi vorba de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe în deplină neutralitate, fără nici un semn de identitate, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, se arată în comunicat, conform News.ro.

Comitetele Olimpice Africane se aliniază astfel poziţiei Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) şi se alătură Consiliului Olimpic al Asiei (COA), care a propus la sfârşitul lunii ianuarie să integreze aceşti sportivi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Organismul olimpic a schiţat la sfârşitul lunii ianuarie o foaie de parcurs pentru reintegrarea ruşilor şi belaruşilor, excluşi din sportul mondial de la invadarea Ucrainei, sub un steag neutru, cu condiţia ca aceştia „să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina”.

„Niciun atlet nu ar trebui să fie interzis de la competiţie doar pe baza paşaportului”, a asigurat executivul CIO.

Aceasta este şi opinia ANOCA (Comitetele Olimpice Naţionale din Africa), care „şi-a dat acordul pentru a reafirma că politica nu ar trebui să pună presiune asupra sportului şi să-i ia toate valorile nobiliare care gravitează în jurul păcii, unităţii şi solidarităţii”.

Propunerea CIO de a reintegra ruşii şi belaruşii este departe de a fi unanimă.

Ucraina este împotriva unei prezenţe a sportivilor ruşi şi belarusi la Paris, inclusiv sub un drapel neutru şi chiar a ameninţat că va boicota competiţia.

>> Rusul Andrey Rublev, încă o luare de poziție despre războiul din Ucraina