Halterofilul kazah Igor Son, care a cucerit bronzul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, a primit o suspendare de opt ani pentru dopaj, dar nu va fi deposedat de medalia sa, a anunţat Federaţia de haltere din Kazahstan (WFRK), citată de Reuters.

Igor SonFoto: Yang Lei / Xinhua News / Profimedia

Halterofilul Igor Son, suspendat opt ani pentru dopaj

Son, care a urcat pe treapta a treia a podiumului la categoria 61 kg, cu ocazia Jocurilor din Japonia, este unul dintre cei şase halterofili care au primit suspendări după ce au fost testaţi pozitiv la substanţe interzise în martie 2022.

WFRK nu a specificat despre ce substanţe este vorba, dar a precizat că va investiga pe plan intern.

„Această testare în afara competiţiei a fost efectuată la şase luni după acele competiţii internaţionale la care sportivi au luat parte, deci nu se pune problema de a le anula rezultatele sau a le retrage medaliile”, a declarat Aldiar Nuralinov, secretarul general al WFRK.

„Aş dori să subliniez acest lucru în special cu privire la medalia olimpică a lui Igor Son”, a adăugat oficialul kazah.

Igor Son, în vârstă de 24 de ani, a executat o suspendare de şapte luni în 2015, în urma unui test pozitiv la metandienonă, un steroid interzis, fiind deposedat atunci de medalia de aur pe care o cucerise la Campionatele Mondiale de tineret.

Kazahstanul a fost deposedat de medaliile olimpice de la haltere, inclusiv şase de aur, de la Jocurile din 2008, 2012 şi 2016, pentru diverse încălcări ale regulamentelor antidoping.

În 2021, la Tokyo, Kazahstanul s-a numărat printre naţiunile cărora li s-au alocat doar două locuri pentru Jocurile Olimpice, din cauza istoricului său în materie de dopaj, transmite Agerpres.