Sportivii ruşi ar trebui să adopte o poziţie publică împotriva războiului din Ucraina dacă doresc să li se permită să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, a declarat, luni, primarul oraşului Kiev şi fost campion mondial la box, Vitali Kliciko, relatează News.ro.

Vitali Kliciko, primarul KievuluiFoto: Pavlo Bahmut/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Sportivii ruşi şi belarusi nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris dacă nu spun- Nu - războiului. Dacă o spun public, pot, dar le este frică”, a spus el, într-un interviu acordat AFP.

„Fiecărui sportiv rus îi spun: transmite-i guvernului tău, preşedintelui rus să oprească acest război fără sens”, a adăugat primarul capitalei Ucrainei, apreciind că nu este posibil să fii „neutru atunci când sunt ucişi oameni, femei, copii”. „Sunteţi fie pro, fie împotriva războiului”, a spus el.

În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat excluderea sportivilor ruşi şi belarusi de la Jocurile Olimpice din 2024, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a propus la sfârşitul lunii ianuarie o foaie de parcurs care susţine revenirea acestora sub un drapel neutru.

Într-o scrisoare din 31 ianuarie, preşedintele CIO Thomas Bach a denunţat şi ameninţările ucrainene de boicot în cazul participării Rusiei, asigurând că aceste „presiuni” sunt percepute ca „extrem de regretabile” de multe Comitete Olimpice Naţionale.

„Aş fi foarte bucuros să-l invit pe Thomas Bach în Ucraina, astfel încât să vadă el însuşi localităţile distruse, oamenii ucişi, răniţi”, a reacţionat Vitali Kliciko: „Nu înţelege, sau joacă un joc cu Rusia, nu am nicio explicaţie”.

Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului.

Citește și:

Poziția României în privința participării sportivilor din Rusia și Belarus la JO 2024

Rusia spune că interzicerea sportivilor săi la Olimpiadă este „inacceptabilă” / Propunerea considerată „umilitoare” de Moscova