Eduard Novak, ​ministrul Sportului, a afirmat că România este parte a demersului lansat de mai multe ţări prin care se solicită Comitetului Internaţional Olimpic interzicerea sportivilor ruşi și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

România cere interzicerea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice 2024

„În acord cu miniştrii din celelalte state, care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleţii ruşi şi belaruşi de a se întoarce la Jocurile Olimpice.

Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât şi de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit şi punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum şi sprijinul oferit în acest sens.

Noi am trimis poziţiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat şi ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanţii statelor care susţin acest demers.

Cred că dincolo de orice speculaţii, făcute de unele persoane în spaţiul public pe marginea acestui subiect, este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii şi ne transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fairplay şi dezvoltare pe termen lung.

Totodată, Ministerul Sportului a oferit sprijin imigranţilor ucraineni care au ajuns în România, prin acces la bazele noastre sportive şi integrarea copiilor acestora în sportul de la nivel local” - Eduard Novak pe Facebook.

Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului.

>> Rusia spune că interzicerea sportivilor săi la Olimpiadă este „inacceptabilă” / Propunerea considerată „umilitoare” de Moscova