Anastasiia Gubanova, sportivă născută în Rusia, dar care reprezintă Georgia, a devenit noua campioană europeană la patinaj artistic, învingând favorita competiției, belgianca Loena Hendrick.

Anastasiia GubanovaFoto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În lipsa patinatoarelor din Rusia, Gunanova a cucerit titlul european

Cu sportivele din Rusia suspendate până la încheierea războiului din Ucraina, Anastasiia Gubanova s-a impus la Campionatul European de patinaj artistic de la Espoo, Finlanda.

În ciuda unei probleme la un salt triplu flip, Gubanova, deja în fruntea clasamentului după programul scurt, a câştigat programul liber, apropiindu-se de 200 de puncte în total (199,91), scrie Agerpres.

Ea a devansat-o cu 6 puncte pe Loena Hendrick, vicecampioană mondială anul trecut, care a fost marea favorită pentru a-i succede rusoaicei Kamila Valieva. Dar Hendrick, care a făcut greşeli în programul scurt de joi, a căzut de două ori în proba de sâmbătă.

Locul trei i-a revenit elveţiencei Kimmy Repond, în vârstă de 16 ani, care a făcut un program impecabil (192,51 puncte).

În 2022, cele trei locuri de pe podium au fost monopolizate de patinatoarele din Rusia, dar acestea au fost excluse pentru această ediție din cauza războiului din Ucraina.