Joi seară la Opera Națională din București a avut loc Gala Sportivul Anului 2022, eveniment organizat de Ministerul Tineretului și Sportului.

David PopoviciFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Octavian Bellu şi Mariana Bitang, câştigătorii premiului special Legenda sportului

În cadrul galei au fost acordate nu mai puțin de 14 premii, relatează News.ro.

La acest eveniment a participat și Premierul României, Nicolae Ciucă, care i-a și înmânat premiul special lui Octavian Bellu, destinat Legendei sportului. Antrenorul a câștigat această distincție alături de Mariana Bitang.

Vedetele serii au fost David Popovici și Simona Radiş, care au fost desemnați cei mai buni sportivi ai anului 2022.

Simona Radiş este dublă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale de Canotaj, iar performanțele realizate de acesta nu puteau trece neobservate.

De partea cealaltă, David Popovici a avut un an 2022 de excepție, după ce a cucerit titlul mondial și european la probele de 100 și 200 de metri liber.

Celelalte premii din cadrul Galei Sportivul Anului 2022

Echipa anului – sporturi individuale feminin: Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar (canotaj – barca de dublu vâsle feminin), campioane europene şi mondiale, cea mai bună barcă feminină în 2022.

Echipa anului – sporturi individuale masculin: Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan (canotaj – barca de duble rame), campioni mondiali şi europeni.

Antrenoarea anului - Mihaela Melinte (atletism), antrenoarea Biancăi Ghelber.

Antrenorul anului - Antonio Colamonici (canotaj), antrenor-coordonator al lotului olimpic de canotaj câştigător a 4 medalii de aur la Mondiale şi 5 medalii de aur la Europene.

Echipa anului – sporturi de echipă feminin: Rapid Bucureşti (handbal feminin), campioana României şi participantă în Liga Campionilor

Echipa anului – sporturi de echipă masculin: CFR Cluj (fotbal), campioana României pentru a 5-a oară consecutiv

Sportiva anului în sport paralimpic: Camelia Ciripan, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Para Tenis de Masă din Spania.

Sportivul anului în sport paralimpic: Alexandru Bologa (judo nevăzători), medaliat cu aur la Campionatele Europene din Italia şi cu bronz la Campionatele Mondiale din Azerbaidjan

Evenimentul anului în sport / Cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România: Campionatele Europene de înot juniori Otopeni.

Tinere talente feminin: Elena Zaharia (tenis de masă), medaliată cu aur la Campionatele Europene U 21

Tinere talente masculin: Andrei Istrate (tenis de masă), medaliat cu aur la Campionatele Europene U21 (dublu mixt).