Sancțiunile sportive impuse Rusiei și Belarusului din cauza invaziei din Ucraina trebuie să rămână ferm în vigoare și în 2023, a insistat vineri președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, potrivit AFP.

Jocurile Olimpice, logoFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Bach a mai spus că sportivii ucraineni au toată solidaritatea Mișcării Olimpice și că CIO dorește să vadă o echipă ucraineană puternică la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Rusia a invadat Ucraina de pe teritoriul său și de pe cel al Belarusului la 24 februarie, la trei zile după ceremonia de închidere a Jocurilor de iarnă de la Beijing 2022, încălcând Armistițiul olimpic (care durează de la o săptămână înainte de începerea Jocurilor până la o săptămână după încheierea Jocurilor Paralimpice).

CIO a sancționat Moscova și Minsk: de atunci, niciun eveniment sportiv internațional nu mai este organizat sau susținut în Rusia sau Belarus și niciun simbol național al acestor țări nu mai este afișat în timpul unui eveniment sportiv.

„Aceste sancțiuni împotriva statelor și guvernelor din Rusia și Belarus trebuie și vor rămâne ferm în vigoare”, a declarat Bach într-un mesaj de Anul Nou.

„Oferim sprijinul și solidaritatea noastră sportivilor și membrilor comunității olimpice ucrainene din întreaga lume”, a continuat el.