Chiar dacă nu a prins podiumul la proba de 100 metri liber, David Popovici a obținut o medalie de argint la Campionatele Mondiale de Înot în bazin scurt de la Melbourne (proba de 200 metri liber), iar presa din America este încântată de influența pe care a adus-o în acest sport.

David PopoviciFoto: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse / Profimedia

David Popovici, o nouă distincție din partea Swimming World Magazine

După ce a fost desemnat înotătorul anului 2022 de către americanii de la Swimming World Magazine, prestigioasa publicație destinată natației a situat recordul lui David Popovici la proba regină din înot pe primul loc în topul celor mai mari realizări din 2022.

Încă o dată americanii au folosit cuvinte doar la superlativ despre sportivul legitimat la CS Dinamo București.

„În ciuda faptului că am avut o mulțime de spectacole de elită din care să alegem, efortul răsunător al lui David Popovici a fost o alegere evidentă pentru numărul unu pe această listă.

Asta pentru că acest adolescent român avea doar 17 ani când a doborât recordul mondial la 100 metri liber. Acesta îi aparținea brazilianului Cesar Cielo (46,91) și a fost stabilit în epoca costumelor din poliuretan, în 2009.

Timp de 13 ani a fost amenințat, dar nu a fost bătut, chiar și cu înotători precum Caeleb Dressel și Kyle Chalmers în prim plan.

A făcut-o Popovici, care a apărut pe scenă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde nu a luat medalie. În acest an, a câștigat în mod dominant aurul la 100 și 200 metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta din iunie și a revenit la forma maximă la Campionatele Europene de la Roma, la mijlocul lunii august.

Acolo, a înotat 46,98 în semifinale, la doar șapte sutimi de recordul lui Cielo, iar o zi mai târziu, a coborât la 46,86 pentru noul record mondial. Popovici nu-și depășește concurența pe prima lungime de bazin, dar viteza sa pe a 2-a lungime este de neegalat de niciun alt înotător din istorie.

Popovici a impresionat și la 200 de metri liber. A înotat 1:42,97 anul acesta, devenind abia al 3-lea om din istorie care coboară sub 1:43:00, după Paul Biederamnn și Michael Phelps.

Niciun sportiv nu coborâse sub 1:44,00 de un deceniu, iar acum, Popovici s-a plasat la o distanță amenințătoare de un alt record legendar din epoca costumelor poliuterane, 1:42.00 al lui Biedermann.” - au scris aceștia.

Clasamentul celor mai mari realizări din natație în anul 2022

1. David Popovici - record mondial la proba de 100 metri liber

2. Ariarne Titmus (Australia) - record mondial la proba de 400 metri liber

3. Thomas Ceccon (Italia) - record mondial la proba de 100 metri spate

4. Kristof Milak (Ungaria) - record mondial la proba de 200 metri fluture

5. Zac Stubblety-Cook (Australia) - record mondial la proba de 200 metri bras

6. Leon Marchand (Franța) - campion mondial la proba de 400 metri mixt

7. Summer McIntosh (Canada) - dublă campioană mondială (a înregistrat al 3-lea timp din istorie la proba de 400 metri mixt, după Katinka Hosszu și Ye Shiwen și a devenit a 3-a sportivă care a coborât sun 4 minute la proba de 400 metri liber, după Ledecky și Titmus)

8. Kattie Ledecky (SUA) - prima sportivă din istorie care a cucerit 5 titluri mondiale consecutive la aceeași probă - 800 metri liber

9. Gregorio Paltrinieri (Italia) - campion mondial la proba de 1500 metri liber, după ce s-a calificat în finală cu al 7-lea timp (a înregistrat al doilea cel mai bun timp din istorie în ultimul act)

10. Torri Huske (SUA) - campioană mondială la proba de 100 metri fluture, cu record național