Comitetul Internațional Olimpic vrea să "exploreze modalități" de reintegrare a sportivilor ruși și belaruși, interziși de la competițiile internaționale de la sfârșitul lunii februarie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat miercuri președintele său, Thomas Bach, potrivit AFP.

Jocurile Olimpice, logoFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

"Trebuie să explorăm modalități de a depăși această dilemă, cu privire la participarea sportivilor, pentru a reveni la meritele sportive și nu la interferențele politice", a declarat Bach pentru reporteri.

Această poziție a CIO nu este nouă, dar Thomas Bach s-a oprit îndelung asupra ei, fără să schițeze căi sau termene: "acest lucru necesită consultări suplimentare și ele sunt în curs de desfășurare, deci nu există o dată fixă", a eludat el.

De la invazia Ucrainei în mijlocul armistițiului olimpic din timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, CIO a făcut o distincție între "sancțiunile" impuse statelor rus și belarus și "măsurile de protecție" pentru sportivi, care nu sunt în niciun caz considerați responsabili de acțiunile guvernelor lor.

"Nu există nicio schimbare în poziția noastră. Sancțiunile trebuie să rămână în vigoare", adică interzicerea steagurilor celor două țări și a competițiilor de pe teritoriul lor, din cauza "încălcării Cartei Olimpice", a precizat șeful olimpicilor.

Dar interzicerea sportivilor ruși și belaruși, "recomandată" de CIO federațiilor internaționale la sfârșitul lunii februarie, a fost întotdeauna prezentată de organismul olimpic ca o măsură de protejare a integrității competițiilor și a siguranței sportivilor, luată "cu părere de rău" și supusă unei revizuiri regulate.

"A trebuit să acționăm împotriva propriilor noastre valori", făcând "ceea ce nu am făcut și nu am vrut să facem niciodată, și anume să împiedicăm sportivii să participe la competiții doar din cauza pașapoartelor lor", a amintit Thomas Bach.

După o dezbatere în cadrul comisiei executive a CIO care a durat "patru ore" miercuri dimineață, subiectul se va afla și pe agenda celui de-al 11-lea summit olimpic, care va avea loc vineri, la Lausanne, cu ușile închise, în prezența reprezentanților federațiilor internaționale și a trei comitete olimpice naționale: cel din China, cel din Statele Unite și cel din Rusia.