Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a sesizat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva. Witold Banka, preşedintele WADA, a afirmat că nu există progres în investigaţiile Agenţiei Ruse Antidoping (RUSADA), informează Reuters.

Kamila ValievaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

WADA a sesizat TAS în cazul de dopaj al rusoaicei Kamila Valieva

Valieva a fost testată pozitiv cu trimetazidină în timpul Campionatelor Rusiei, în decembrie 2021, dar rezultatul a fost comunicat abia pe 8 februarie, la o zi după ce sportiva a ajutat echipa ţării sale să câştige medalia de aur la patinaj artistic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Luna trecută, RUSADA a declarat că nu va publica rezultatele anchetei privind testul pozitiv al Kamilei Valieva „pentru a proteja interesele” sportivei în vârstă de 16 ani.

„În ciuda faptului că a pus RUSADA sub înştiinţare pentru a rezolva cu promptitudine cazul Kamila Valieva, nu s-a înregistrat niciun progres. Prin urmare, pot confirma acum că AMA/WADA a sesizat oficial direct Tribunalul de Arbitraj Sportiv” - Witold Banka, pe Twitter.

La sfârşitul lunii trecute, Banka a afirmat că AMA/WADA îşi rezervă dreptul de a sesiza TAS după ce RUSADA a precizat că nu va mai comunica în cazul Kamilei Valieva, scrie Agerpres.

Sportivii ruşi au concurat la Beijing fără steag şi imn din cauza unor sancţiuni legate de dopajul sistematizat.

Valieva a explicat testul pozitiv prin faptul că a luat din greşeală medicamentele de inimă ale bunicului său.

Suspendarea sa automată a fost ridicată de Comisia de disciplină a RUSADA, pe motivul că Valieva nu avea încă 16 ani, astfel că a putut concura în concursul individual feminin la Beijing, dar s-a clasat pe locul al patrulea, deşi era favorită la aur.

În iunie, Federaţia Internaţională de Patinaj (ISU) a votat ridicarea graduală a vârstei minime de competiţie la seniori de la 15 la 17 ani.