​Echipa națională a României va lua startul la Campionatul European de Handbal pe data de 5 noiembrie, când va întâlni selecționata Olandei. Un fost tehnician al tricolorelor a vorbit despre care sunt șansele fetelor la turneul final.

Gheorghe TadiciFoto: JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

Gheorghe Tadici nu are așteptări mari de la acest campionat european

Într-un interviu acordat celor de la ProSport.ro, tehnicianul care a dus naționala României pe locul 2 la Campionatul Mondial din 2005 a analizat ce șanse au tricolorele la acest turneu final, unde Florentin Pera se confruntă cu probleme mari de lot.

„Ne gândeam la mai mult. Dar va fi destul de greu pentru Florentin Pera cu atâtea probleme medicale și de altă natură.

Așteptările erau în urmă cu vreo lună jumătate destul de mari. Din păcate, sunt 9-10 jucătoare dintre cele care au fost selecționate și trecute pe lista de 35 care nu participă la acest campionat din diverse motive, ceea ce e și nu e corect.” - a declarat antrenorul celor de la HC Zalău.

Totodată, Gheorghe Tadici a precizat și care ar fi din punctul lui de vedere adevăratul obiectiv al României, dar și ce părere are vis-a-vis de soluțiile EHF-ului în situația boosterului.

„Obiectivul pentru acest cuplu de antrenori este calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris – 2024. Toate echipele fac un schimb de generație, e normal să se întâmple așa ceva.

E de neînțeles, cel puțin pentru mine, soluția pe care a ales-o EHF-ul cu obligativitatea acestui booster, în condițiile în care în Liga Campionilor și Cupa EHF nu există această cerință, unde riscurile sunt mai mari. Aici pot fi testate și rămân într-un mediu mai sigur.

Pe de altă parte, sigur că jucătoarele au dreptul să aleagă, dar atât timp cât ele sunt plătite de la bugetul României în proporție de 95%, ar trebui să aibă altă abordare vis-a-vis de reprezentarea României la campionantele europene, mondiale și jocuri olimpice. ”

Gheorghe Tadici prevede un loc în primele 8

Campionatul European de Handbal va avea loc între 4 şi 20 noiembrie şi va fi găzduit de oraşele Ljubljana, Celje, Skopje şi Podgorica.

Selecționata antrenată de Florentin Pera a fost repartizată în grupa C, unde va întâlni Olanda (5 noiembrie, 21:30), Franța (7 noiembrie, 21:30) și Macedonia de Nord (9 noiembrie, 19:00).

”Cred că federația ar trebui să aplice regulamentul care e în vigoare, vis-a-vis de jucătoarele care nu se prezintă la echipele naționale sau jucătoarele care pretind că sunt accidentate, că avem și cazuri din acestea.

În aceste condiții, sigur că șansele României s-au diminuat. Mă gândeam că am putea să intrăm poate în primele 8 cu o victorie la Macedonia și una la Olanda, după în grupele principale încă o victorie. Era altceva față de ultimii 3 ani, locurile 12-13.

Antrenorii n-au avut de ales, cu Ungaria eu zic că ne-am prezentat bine. Scorul nu reflectă realitatea din teren. Mai sunt probleme de remediat în zona defensivă, și la extreme în atac.” - a mai spus Tadici.