Grupul Play Magnus, deţinut parţial de campionul norvegian Magnus Carlsen, a afirmat marți că ​plângerea depusă de şahistul american Hans Niemann împotriva celor care îl acuză de înşelătorie este nejustificată şi surprinzătoare, informează AFP.

Hans NiemannFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Plângerea lui Hans Niemann "face rău șahului"

Arătat cu degetul mai mult sau mai puţin explicit de câteva săptămâni pentru înşelăciune, Hans Niemann, în vârsta de 19 ani, a contraatacat pe 20 octombrie, depunând o plângere în Statele Unite împotriva acuzatorilor săi, printre care se află Magnus Carlsen, grupul fondat de acesta, Play Magnus, sau platforma chess.com, scrie Agerpres.

Acuzându-i de "defăimare" şi "complicitate", el cere despăgubiri de cel puţin 100 de milioane de dolari.

"Compania este surprinsă de această plângere şi nu vede niciun temei în aceste afirmaţii. Play Magnus consultă consilieri juridici cu privire la posibile acţiuni", a replicat marţi Play Magnus,grup în care Magnus Carlsen deţine încă 8,54% din acţiuni şi care este în curs de a fi vândut chess.com.

Totul a început pe 5 septembrie, când tânărul american l-a învins pe starul norvegian, de cinci ori campion mondial, la Sinquefield Cup din Statele Unite. Magnus Carlsen s-a retras atunci de la acest turneu, dând de înţeles că americanul a trişat.

Aceste acuzaţii, repetate de atunci de Carlsen, au fost reluate de jucătorul american Hikaru Nakamura şi de cea mai importantă platformă de şah online din lume, chess.com, pentru care Niemann "a trişat probabil" de cel puţin o sută de ori online.

Niemann susţine că detractorii săi s-au înţeles, motivaţi de un interes financiar. Acesta a recunoscut că a trişat în trecut pe chess.com, când avea între 12 şi 16 ani, însă a negat cele mai recente acuzaţii, afirmând că este "gata să joace dezbrăcat", dacă va fi nevoie.

Platforma, care l-a interzis, s-a declarat "întristată" de procedura lansată de Niemann.

"Credem că plângerea lui face rău şahului şi jucătorilor şi fanilor săi dedicaţi din întreaga lume", a comentat platforma, care consideră că plângerea este "nefondată".

Această acţiune civilă urmează să fie examinată de un tribunal federal din Missouri. La rândul sau, Federaţia internaţională de şah (FIDE) a deschis o anchetă pentru a face lumină asupra afacerii.