România va fi capabilă să câștige undeva la 20-30 de medalii la Jocurile Olimpice dacă va reuși să implementeze Strategia Națională pentru Sport. Este promisiunea ministrului Sportului, Eduard Novak, făcută miercuri în cadrul unei conferințe de presă.

Eduard NovakFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Strategia Naţională pentru sport intră în dezbatere publică.

„Urmează să punem în transparenţă acest proiect. După care se poate veni cu idei noi, să avem un document solid, agreat de toată lumea şi neatins timp de zece ani.

Dacă reuşim acest lucru avem o şansă să redevenim ce am fost. Urmează să punem în dezbatere 30 de zile, după care vom face un proiect de Hotărâre de Guvern, o să fie aprobat de Guvern, iar apoi va apărea în Monitorul Oficial” - Eduard Novak.

„Garantat, dacă putem să facem acest proiect, infrastructură, activitate, securizarea federaţiilor şi în mers construit 10-15 ani, România e capabilă să câştige la Jocurile Olimpice 20-30 de medalii. Easy”, a completat Novak.

Documentul include 70 de obiective strategice, transmite News.ro.

„Conceptul final al strategiei pe infrastructură este ca în fiecare reşedinţă de judeţ să existe bază sportivă pentru sporturile prioritare”, a mai declarat ministrul.

Marţi, draftul documentului strategic final a fost prezentat în Grupul de lucru interministerial, la Palatul Victoria.

Strategia Naţională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore, având ca funcţie principală direcţionarea şi coagularea tuturor eforturilor, resurselor şi acţiunilor întreprinse într-o direcţie coerentă, care să poziţioneze sportul ca o prioritate naţională.

Cele mai importante obiective strategice privind Sportul din România

1. Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, care au adus performanţe României.

2. Crearea unui sistem sportiv predictibil şi transparent.

3. Descentralizarea structurilor şi bazelor sportive din structurile de stat.

4. Finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice şi Paralimpice, dar şi obiective intermediare.

5. Crearea unui sistem în care sportivii de performanţă să se poată antrena în cele mai bune condiţii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată. Conceptul de sistem de sport piramidal este construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice (6 de vara şi 3 de iarnă), care vor putea funcţiona pentru sporturile prioritare si voi fi independente.

6. Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare (în termen de 10 ani, în fiecare reşedinţă de judeţ să existe infrastructură pentru aceste sporturi prioritare).

7. Investiţii prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activităţi - plan concret pentru a da viaţă bazelor sportive (ex.: program special pentru a plăti antrenorii şi instructorii care să pună bazele sporturilor prioritare în zone în care ele nu sunt o tradiţie).

8. Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului.

9. Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor şi să asigure stabilitate.

10. Crearea unui sistem în care foştii sportivi de performanţă să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.