David Popovici a uimit întreaga lume a natației în 2022, cucerind 11 medalii de aur și stabilind un nou record mondial în proba de 100 m liber. Luka Gabrilo, antrenorul lui Robert Glință, a vorbit într-un podcast despre tehnica înotătorului în vârstă de 18 ani și despre performanțele reușite de elevul lui Adrian Rădulescu.

David PopoviciFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Forma corpului, tehnica, mentalitatea și antrenorul sunt cele mai importante atuuri ale lui David Popovici

După ce a vorbit despre relația excelentă pe care o are cu Glință, elvețianul a discutat cu cei de la Swimswam și despre atuurile lui David Popovici.

„Nu știm nimic despre interacțiunea cu apa, iar acest lucru a fost demonstrat din nou când a apărut un tip de 17 ani numit David Popovici și a dat toate teoriile peste cap. Cu felul său unic de a înota, cu forma corpului său a spulberat tot.

Sunt lucruri pe care nu le stăpânim în interacțiunea noastră cu apa. De aceea eu îmi bazez metoda de antrenamente pe numărarea brațelor, pe timp și pe măsurarea acidului lactic.

David are două chestii la care nu toată lumea are acces: primul este antrenorul său, Adrian. Este un tip liniștit și tăcut, cu picioarele pe pământ. Îl iubesc, suntem prieteni buni. Important este că nu fac mare caz din ce au reușit.

Am avut o discuție cu David și i-am spus: 'Ascultă-l pe Adrian și lasă-i pe ceilalți din jurul tău care îți spun anumite lucruri, Adrian te va duce departe!'. Forma corpului său nu e a unui om, ci a unui delfin, merge deasupra valului când înoată” - Luka Gabrilo.

Coordonator de performanță al echipei de înot a celor din Filipine, Gabrilo pregătește și alți sportivi precum Kyla Sanchez, Barbora Seemanova și Erik Persson.

David Popovici va distruge tot ce știm despre înot

Impresionat după prima interacțiune pe care a avut-o cu David Popovici, Gabrilo a discutat cu mama lui, fostă campioană olimpică, despre potențialul românului de a deveni cel mai bun înotător din istorie.

„Și mentalitatea sa îl ajută. Am vorbit cu mulți înotători, am fost alături de Ian Thorpe, dar în ziua în care am discutat cu David Popovici, am mers acasă și am vorbit cu mama mea, care este campioană olimpică și încă urmărește acest sport.

I-am spus: 'Mamă, pregătește-te, acest băiat va distruge tot ce știm despre înot!'. Nu vreau să pun prea multă presiune pe el, dar cred că suntem la începutul unui chestii interesante în înot.

Atunci când îndoaie mâna, corpul lui se ridică imediat la suprafață. De ce? Pentru că are trei costume de poliuretan pe el, dar unele naturale, iar acest lucru este incredibil. E minunat cum reușește să controleze toate acestea, chiar și atunci când merge în afara bazinului are o postura diferită.

Sunt fan yoga și pot recunoaște anumite lucruri. Ceea ce fac el și Adrian e ceva unic și am avut șansă să privesc acest lucru de aproape. E inspirațional” - Luka Gabrilo.

David Popovici, dublu campion european și mondial în vara lui 2022

David Popovici a cucerit două medalii de aur la CE Natație de la Roma, sportivul nostru fiind de neoprit în proba regină de 100 m liber, dar și în cea de 200 m liber.

Reamintim că în luna iunie a acestui an, David Popovici a făcut dubla la CM de Natație de la Budapesta, el reușind să se impună în probele de 100 și 200 m liber.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

S-ar putea să te mai intereseze și: