Proba practica este cea care le dă bătăi de cap tuturor celor care doresc o carieră în Poliție, spune Iulian Dinu - preparator fizic și kinetoterapeut care face pregătire pentu Academia de poliție și școlile de poliție.

Traseu pregatireFoto: Iulian Dinu

Anul acesta în cadrul admiterii la Academia de Poliție sesiunea August - Septembrie 2022 la proba sportivă – traseul utilitar aplicativ – aproximativ 30% din candidați au picat proba sportivă.

Traseul utilitar aplicativ cuprinde 12 obstacole ce trebuie parcurse într-un timp maxim de 3 minute și 20 secunde. Ratarea sau efectuarea incorectă a unui obstacol poate atrage după sine descalificarea din concurs sau o penalizare de 3 secunde care se adaugă la timpul total. Traseul are o lungime totală de aproximativ 400 m.

Conform unui comunicat, pe lângă obstacole, timpul este cel care face diferenta. Pentru nota 10, timpul trebuie sa fie sub sau egal cu 2’05“. Un timp maxim pentru a obtine calificativul Admis (Nota 5) este de 3’20“, iar depășirea acestui timp chiar și cu o secundă duce la nepromovarea probei sportive.

Monica Iagar - fost președinte al Clubului Sportiv Dinamo București, fost Comisar Șef al Ministerului Afacerilor Interne menționează că multe persoane care i-au trecut „prin mână” au crezut că admiterea la Academia de Politie sau la Scolile de Agenti de Politie este simplă, că vor avea nevoie de 2-3 săptămani de antrenament, câteva simulari de traseu și asta e tot.

„Am avut oameni cu o condiție fizică excelentă care nu au reușit. Pregătirea trebuie făcută cu mult timp înainte, este o pregătire intensă, atât fizică cât și psihică. Nu este îndeajuns să te duci la sală și să tragi de fiare. Este nevoie de o pregătire specifică pentru fiecare obstacol din traseul utilitar aplicativ – mai ales de forță și viteză. Rezistența nu este atât de necesară, efortul fiind contra timp și este nevoie de agilitate”, a precizat Iagar.

Iulian Dinu spune că antrenamentele se recomandă a fi începute cu minim 10-12 luni înainte de probă, pentru a vă asigura o formă fizică completă, o tehnică corectă a execuției asupra elementelor din traseul utilitar aplicativ.

“Pentru persoanele care nu au mai făcut sport se recomandă începerea antrenamentelor cu un an și jumătate înainte!”, afirmă Dinu.

Cei interesați pot merge sâmbătă, 24 Septembrie, la Colegiul tehnic "Carol I", să facă o simulare gratuită a traseului utilitar aplicativ pentru a-și testa nivelul de antrenament.