Fostul campion olimpic la lupte greco-romane Gheorghe Berceanu, supranumit „Hercule de buzunar”, a murit la 72 de ani, a anunţat, marţi, CSA Steaua Bucureşti pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe BerceanuFoto: Captura video

Gheorghe Berceanu, „Hercule de buzunar” - Campion olimpic, mondial și european

„La Olimpiada de la Munchen '72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, cat. 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii. Inima 'uriaşului' luptător a încetat să mai bată la doar 72 de ani. Gheorghe Berceanu a fost şi va fi un erou al luptelor româneşti. Supranumit 'Hercule de buzunar', pentru statura sa (avea doar 1,50 metri), sportivul legitimat la Steaua a avut rezultate uriaşe pe saltea”, se arată în comunicat.

Gheorghe Berceanu a început să practice luptele greco-romane la clubul Electroputere din Craiova, sub îndrumarea antrenorului Ilie Marinescu. S-a transferat apoi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, unde a înregistrat succesele sale, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor.

Campion olimpic la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, Berceanu fost neînvins mai bine de trei ani la categoria 48 kg.

A fost dublu campion mondial, în 1969 şi 1970, şi triplu campion european (1970, 1972, 1973).

Berceanu a mai obţinut o medalie de argint la Jocurile Olimpice din 1976 şi o medalie de argint la Mondialele din 1975, având şi opt titluri de campion naţional.

După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la secţia de lupte greco-romane a clubului Steaua, transmite Agerpres.

A primit titlul de Sportiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2020, a fost inclus în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Lupte, iar ceremonia urma să aibă loc la începutul lunii septembrie, cu ocazia Mondialelor de la Belgrad.