Irlanda s-a alăturat deciziei Uniunii engleze de rugby, care luna trecută le-a interzis jucătoarelor transgender să participe la competiţii feminine, din motive de siguranţă.

Minge de rugbyFoto: YUTAKA / AFLO / Profimedia

„Femeile transgender au fost excluse din rugby-ul feminin din cauza beneficiilor de mărime, forţă şi putere conferite de testosteron în timpul pubertăţii şi adolescenţei şi din cauza riscurilor care rezultă pentru bunăstarea jucătorilor.

Cercetări recente arată că există diferenţe fizice între persoanele cărora li s-a atribuit sexul ca bărbaţi sau femei la naştere. Forţa, rezistenţa şi beneficiile fizice aduse de pubertatea masculină sunt semnificative şi continuă chiar şi după eliminarea testosteronului.

IRFU este pe deplin conştient de faptul că acesta este un domeniu sensibil şi provocator pentru cei implicaţi şi pentru comunitatea LGBT+ mai largă şi va continua să lucreze cu cei afectaţi, oferind sprijin pentru a asigura implicarea lor continuă în joc”, a afirmat Irlanda Rugby Football Union (IRFU) într-un comunicat citat de News.ro.

Schimbarea regulilor va afecta doar doi jucători înregistraţi în Irlanda, IRFU a spus că i-a contactat pentru a oferi mijloace alternative, cum ar fi forme de joc fără contact, arbitraj şi antrenament.

„Irlanda nu ar trebui să urmeze exemplul Regatului Unit în încercarea de a reduce numărul de ocazii în care femeile trans pot exista în siguranţă. Irlanda poate şi trebuie să facă mai bine”, a reacţionat Paula Fagan, directorul general al mişcării LGBT din Irlanda, cerând IRFU „să-şi reconsidere decizia”.