Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze vineri decizia unui tribunal rus de a condamna baschetbalista americană Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri, dar a precizat că jucătoarea poate cere clemenţă, relatează CNN.

Brittney Griner, arestata in RusiaFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Întrebat în timpul discuţiei periodice cu reporterii dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar putea să o graţieze pe Griner, Peskov a spus: „Există o anumită procedură (n.r. legală) la care poate recurge condamnatul, în conformitate cu legea”.

Conform legislaţiei ruse, pentru a începe procedura de clemenţă, un condamnat trebuie să scrie o petiţie preşedintelui rus, scrie News.ro.

Peskov a mai spus că discuţiile publice ale unui posibil schimb de prizonieri cu SUA ar fi „o greşeală”.

„Dacă discutăm prin presă câteva nuanţe legate de schimb, atunci aceste schimburi nu vor avea loc niciodată. Americanii au făcut deja această greşeală”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Aceste întrebări nu sunt rezolvate în acest fel, prin urmare, nu vom face niciun comentariu”, a adăugat el, sugerând că discuţiile privind posibilele schimburi de prizonieri ar trebui să treacă prin canalul convenit anterior de Putin şi omologul său american, Joe Biden, în timpul unui summit de la Geneva anul trecut.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, vineri, că Rusia este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu SUA pe cale diplomatică, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti.

La scurt timp după aceea, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la acelaşi summit că Washingtonul va „continua” negocierile cu Moscova.

Negocierile privind schimbul de prizonieri urmează ofertei administraţiei Biden de a-l schimba pe Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, cu doi americani reţinuţi pe nedrept de Rusia, Brittney Griner şi Paul Whelan.