Brittney Griner, vedeta baschetului american feminin, a fost condamnată joi la nouă ani de închisoare pentru deţinere de droguri şi trafic de droguri, anunţă Tribunalul Khimki, situat în apropiere de Moscova.

Brittney GrinerFoto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia

Aceasta sentință reprezintă aproape pedeapsa maximă pentru aceste fapte, de zece ani de închisoare, relatează AFP.

De asemenea, Griner a primit o amendă de un milion de ruble (16.000 de dolari).

„Tribunalul a găsit-o pe inculpată vinovată” de deţinere ilegală şi trafic cu o „cantitate importantă” de droguri, a anunţat judecătoarea Anna Sotnikova.

Joi, Griner a fost condusă într-o cușcă în interiorul sălii de judecată, purtând o cămașă de culoare gri. Înainte de începerea procedurii, ea a afișat o fotografie a coechipierelor sale de la clubul rus pentru care a jucat în afara sezonului WNBA, scrie NBC News.

Avocata ei, Maria Blagovolina, a calificat drept „prostii” solicitările procurorilor pentru o sentință strictă.

Avocații apărării au pus sub semnul întrebării unele dintre analizele experților folosiți în acest caz și a spus că Griner nu a avut acces corespunzător la un interpret în timpul arestării sale. De asemenea, au subliniat numeroasele realizări sportive ale lui Griner, inclusiv în Rusia, unde aceasta joacă pentru UMMC Ekaterinburg.

Avocații ei au reiterat faptul că Griner a folosit canabis doar în scop medical și că nu l-a folosit niciodată în Rusia. Ei au cerut ca Griner să fie achitată sau să primească o sentință cât mai blândă posibil.

În momentul în care Griner s-a adresat instanței, vocea i-a tremurat în timp ce își cerea scuze fanilor, familiei și coechipierilor săi pentru orice jenă sau prejudiciu pe care i-ar fi putut aduce. Ea a numit orașul rusesc Ekaterinburg, unde a jucat, a doua ei casă.

„Nu am vrut niciodată să rănesc pe nimeni. Nu am vrut niciodată să pun în pericol populația rusă. Nu am vrut niciodată să încalc nicio lege aici”, a spus Griner.

Reacția lui Joe Biden după ce Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia

„Astăzi, cetățeana americană Brittney Griner a primit o sentință de închisoare care amintește încă o dată ceea ce lumea știa deja: Rusia o reține pe nedrept pe Brittney. Este inacceptabil și fac apel la Rusia să o elibereze imediat pentru ca ea să poată fi alături de soția ei, de cei dragi, de prieteni și de coechipierii ei. Administrația mea va continua să lucreze și să urmărească toate căile posibile pentru a-i aduce pe Brittney și Paul Whelan acasă în siguranță cât mai curând posibil”, a declarat președintele Joe Biden într-un comunicat, la scurt timp după anunțarea verdictului.

Echipa de avocați a lui Griner a declarat că este „foarte dezamăgită” de verdict.

„Instanța a ignorat complet toate dovezile apărării și, cel mai important, pledoaria de vinovăție”, au spus avocații ei într-o declarație trimisă pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că vor face apel.

Griner a fost reținută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova în luna februarie; autoritățile ruse au declarat că au găsit în bagajele ei lichid de vaping pe bază de canabis.

Dubla campioană mondială a pledat vinovat, ea precizând însă că a dus substanţa în Rusia din neatenţie şi respingând acuzaţiile de trafic de droguri.

Joi, procurorul a subliniat faptul că sportiva a încercat să ascundă de vameşi lichidul pe bază de canabis.

SUA au făcut o „ofertă substanțială” Moscovei - Un traficant rus de arme în schimbul baschetbalistei Brittney Griner și lui Paul Whelan

În plin conflict în Ucraina, procesul lui Griner a căpătat o dimensiune geopolitică, existând discuţii între Moscova şi Washington cu privire la un eventual schimb de prizonieri în care ar putea fi implicată şi baschetbalista.

Kremlinul a fost acuzat că o folosește pe Griner ca pion politic, în timp ce administrația Biden a fost supusă unor presiuni tot mai mari din partea familiei și a coechipierilor ei pentru a asigura eliberarea ei.

Guvernul american a propus Moscovei să o elibereze pe Griner și pe un alt american, Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj, în schimbul unui traficant de arme rus condamnat, Viktor Bout.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat luni reporterilor că Rusia a răspuns cu „rea credință” la oferta guvernului american cu una proprie. „Nu o vedem ca pe o contraofertă serioasă”, a spus ea.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, săptămâna trecută - angajamentul diplomatic la cel mai înalt nivel între cele două țări de la invazia rusă în Ucraina din februarie - pentru a îndemna Kremlinul să accepte oferta SUA.

Rușii au răspuns îndemnând SUA să se abțină de la speculații și să urmărească în schimb o „diplomație discretă”.

În luna mai, Departamentul de Stat a reclasificat-o pe Griner ca fiind „reținută în mod abuziv” și a transferat supravegherea cazului ei către trimisul său prezidențial pentru afaceri cu ostatici. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Griner este ținută ca ostatică.

Biden a vorbit cu soția lui Griner, Cherelle Griner, luna trecută. De asemenea, el i-a trimis o scrisoare direct lui Griner după ce aceasta i-a trimis un bilet scris de mână în care îi cerea ajutorul pentru a o elibera.