​Parchetul rus a cerut, joi, o pedeapsă de nouă ani şi jumătate de închisoare pentru Brittney Griner, vedeta baschetului feminin american, care este încarcerată în Rusia din 17 februarie, pentru trafic de canabis, relatează AFP.

Brittney Griner, arestata in RusiaFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Cazul este judecat la tribunalul din Khimki în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Washington.

„Cer ca Griner să fie găsită vinovată şi condamnată la nouă ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară în regim clasic”, a spus procurorul Nikolai Vlassenko, el cerând şi o amendă de 16.000 de euro pentru sportivă.

Pedeapsa cerută de parchet este aproape de cea maximă pentru astfel de cazuri, 10 ani de închisoare.

Arestată în februarie după ce în bagajele sale s-a găsit lichid de vaping pe bază de canabis, la sosirea la Moscova, Brittney Griner, în vârstă de 31 de ani, este considerată una dintre cele mai bune baschetbaliste din lume.

Dubla campioană mondială a pledat vinovat, ea precizând însă că a dus substanţa în Rusia din neatenţie şi respingând acuzaţiile de trafic de droguri.

Joi, procurorul a subliniat faptul că sportiva a încercat să ascundă de vameşi lichidul pe bază de canabis.

În plin conflict în Ucraina, procesul lui Griner a căpătat o dimensiune geopolitică, existând discuţii între Moscova şi Washington cu privire la un eventual schimb de prizonieri în care ar putea fi implicată şi baschetbalista, scrie News.ro.