Bill Russell, piatra de temelie a dinastiei celor de la Boston Celtics, care a câștigat opt titluri consecutive și 11 în total de-a lungul carierei sale în NBA, a murit duminică, la vârsta de 88 de ani, scrie ESPN.

Bill RussellFoto: Mike Lawrie / Getty images / Profimedia

Russell a murit „liniștit”, având-o pe soția Jeannine alături de el, se arată într-o declarație postată pe rețelele de socializare.

„De la boicotarea unui meci demonstrativ din 1961 pentru a demasca discriminarea tolerată de prea mult timp, la conducerea primei tabere de baschet integrate din Mississippi în urma asasinării lui Medgar Evers, la decenii de activism recunoscute în cele din urmă prin primirea Medaliei Prezidențiale a Libertății... Bill a denunțat nedreptatea cu o candoare neiertătoare, care intenționa să perturbe status quo-ul, și cu un exemplu puternic care, deși nu a reprezentat niciodată umila sa intenție, va inspira pentru totdeauna munca în echipă, altruismul și schimbarea bine gândită.

Soția lui Bill, Jeannine, precum și numeroșii săi prieteni și familia vă mulțumesc că l-ați păstrat pe Bill în rugăciunile voastre. Poate că veți retrăi unul sau două dintre momentele de aur pe care ni le-a oferit sau vă veți aminti de râsul său caracteristic în timp ce se bucura să explice povestea reală din spatele modului în care s-au desfășurat acele momente. Și sperăm că fiecare dintre noi poate găsi un nou mod de a acționa sau de a vorbi cu angajamentul intransigent, demn și întotdeauna constructiv al lui Bill față de principii. Aceasta ar fi o ultimă și durabilă victorie pentru iubitul nostru număr 6”, se arată în comunicat.

Pe parcursul a 15 ani, începând cu anul de juniorat la Universitatea din San Francisco, Russell a avut cea mai remarcabilă carieră din istoria sporturilor de echipă. La USF, a câștigat două campionate consecutive NCAA și a condus echipa la 55 de victorii consecutive. El a câștigat și o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1956.

În cei 13 ani petrecuți la Boston, a dus echipa Celtics în finala NBA de 12 ori, câștigând campionatul de 11 ori.

Adam Silver, comisar al NBA, l-a numit pe Russell „cel mai mare campion din toate sporturile de echipă”, într-o declarație făcută duminică.

„Mi-am prețuit prietenia cu Bill și am fost încântat când a primit Medalia Prezidențială a Libertății. L-am numit adesea Babe Ruth al baschetului pentru modul în care a transcendat timpul. Bill a fost învingătorul suprem și coechipierul desăvârșit, iar influența sa asupra NBA va fi resimțită pentru totdeauna”, a spus Silver.

De cinci ori MVP și ales de 12 ori în echipa All-Star, Russell a revoluționat conceptele defensive din NBA. El a terminat cu 21.620 de recuperări în carieră - o medie de 22,5 pe meci - și a fost de patru ori liderul ligii la recuperări. A avut 51 de recuperări într-un meci și 49 în alte două și a înregistrat 12 sezoane consecutive cu 1.000 sau mai multe recuperări. Russell a avut, de asemenea, o medie de 15,1 puncte și 4,3 pase decisive pe meci de-a lungul carierei sale.

Până la isprăvile lui Michael Jordan din anii 1990, Russell a fost considerat de mulți drept cel mai bun jucător din istoria NBA.

Russell a primit Medalia Libertății din partea fostului președinte Barack Obama în 2011, cea mai înaltă distincție civilă a națiunii. În 2017, NBA i-a acordat Premiul pentru întreaga carieră.