​Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului David Popovici, dublu medaliat cu aur, la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

Adrian Radulescu si David PopoviciFoto: Captura video - Administrația Prezidențială

De asemenea, antrenorul Adrian Rădulescu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru dăruirea, devotamentul şi profesionalismul de care a dat dovadă în pregătirea participării româneşti la cea de-a 19-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Nataţie.

Klaus Iohannis, despre David Popovici și Adrian Rădulescu: „Aţi găsit reţeta excelenţei sportive”

Şeful statului i-a felicitat pe amândoi pentru performanţele obţinute şi a făcut apel la autorităţi să sprijine sportivii.

„Sunt foarte bucuros să vă întâlnesc şi să vă felicit atât personal, cât şi în numele tuturor românilor pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul Campionatelor Mondiale şi Europene de Nataţie. Transmit cu acest prilej felicitări tuturor sportivilor români care au participat la aceste competiţii, precum şi antrenorilor şi membrilor delegaţiilor.

Dragă David, La doar 17 ani, aţi reuşit performanţa extraordinară de a deschide un noul capitol în istoria nataţiei româneşti. În semn de preţuire, vă confer astăzi cea mai înaltă distincţie a statului român pentru parcursul sportiv de excepţie de până acum. Prin multă muncă, antrenamente epuizante, sacrificii şi încredere în forţele proprii, aţi reuşit să deveniţi unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din toate timpurile, să doborâţi recorduri şi să ajungeţi de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.

Dovediţi în fiecare zi, prin exemplul personal, o conduită morală de excepţie, disciplină, maturitate şi modestie, calităţi cu care aţi cucerit inimile tuturor. Sunt convins că reprezentaţi o sursă de inspiraţie nu doar pentru copii, ci pentru românii de toate vârstele.

Apreciez în mod deosebit energia cu care aţi vorbit publicului despre participarea la activităţi sportive şi despre beneficiile unui stil de viaţă activ şi sănătos. Pentru a atinge un record este nevoie de o miime de secundă, performanţă care se construieşte prin ani de muncă şi cu foarte multă dedicare şi seriozitate.

Nu trebuie să uităm că, în tot acest timp, în spatele succesului unui campion stă o echipă bine sudată, acei oameni discreţi, care împărtăşesc fiecare moment şi emoţie. Vreau să transmit mulţumiri şi aprecieri familiilor, membrilor echipei, prietenilor şi profesorilor care vă susţin şi vă încurajează. Însă cei mai importanţi sunt părinţii, care merită întreaga recunoştinţă pentru modul în care v-au crescut şi îndrumat, pentru susţinerea lor, precum şi pentru toate sacrificiile făcute.

Lucrurile bune se fac în echipă, iar în spatele performanţelor lui David se află un alt tânăr excepţional. Adrian Rădulescu a demonstrat că este mai mult decât un antrenor, este un profesionist desăvârşit, un adevărat mentor, prieten şi un exemplu demn de urmat de către sportivii săi” - Klaus Iohannis, citat de News.ro.

Preşedintele României a făcut apel la autorităţi să se implice în sprijinirea şi ajutorarea sportivilor.

„David Popovici şi Adrian Rădulescu sunt doi tineri care au ajuns la performanţe extraordinare. Ei sunt cei care fac cinste ţării noastre şi care poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume. România are foarte mulţi tineri sportivi cu potenţial.

Cu toate acestea, din păcate, în domeniul infrastructurii sportive şi al planurilor concrete de acţiune suntem încă departe de a vorbi despre un aport esenţial din partea statului. Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiţii şi de o abordare foarte serioasă. Rezultatele sportivilor obligă autorităţile să facă o prioritate din acest domeniu. Sportul, în definitiv, este despre educaţie, disciplină, pasiune, talent, fairplay, este despre o societate care se dezvoltă armonios şi sănătos.

Fiecare tânăr sportiv trebuie să se simtă susţinut şi încurajat de autorităţi, iar aici fac un apel cât se poate de clar către decidenţi – Implicaţi-vă şi creaţi cadrul de care sportivii noştri au nevoie pentru a face performanţă! Sportivii noştri au nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor centrale şi locale, atât din punct de vedere financiar, cât şi prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sportive, astfel încât aceştia să se poată antrena la cele mai înalte standarde” - Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat încrederea că pe cei doi îi va aştepta un drum plin de satisfacţii şi se vor dedica cu aceeaşi pasiune nataţiei.

„Dragă David, Dragă Adrian, Împreună aţi găsit reţeta excelenţei sportive, iar legătura voastră sunt sigur că va continua cu realizări la fel de frumoase. Am convingerea că ne veţi oferi noi momente de bucurie. Românii vă sunt alături şi vă susţin! Vă felicit din toata inima pentru victoriile obţinute şi vă mulţumesc pentru că reprezentaţi România. Sunt sigur că vă aşteaptă un drum plin de satisfacţii şi că vă veţi dedica cu aceeaşi pasiune acestui sport! Vă urez mult succes şi la viitoarele competiţii!” - Klaus Iohannis.

David Popovici: „Trebuie să facem din sport o prioritate naţională”

David Popovici s-a declarat onorat să primească această distincție ș a afirmat că trebuie făcut din sport o prioritate naţională.

„Mă simt onorat, mă simt recunoscător şi aş vrea să mulţumim, eu împreună cu domnul Adi, cum îi spunem noi, tuturor românilor şi tuturor oamenilor care ne-au fost aproape, care ne-au transmis energie pozitivă, aprecieri de-a lungul timpului. Aş vrea să mulţumesc tuturor care ne-au fost vreodată alături pentru că nu aş fi putut să fac asta fără voi.

Sunt convins că suntem doar la început şi avem o misiune pe care încercăm să o ducem la capăt, şi anume: să facem sportul o prioritate naţională, să facem sportul un ambasador al ţării, fiindcă merită şi poate face lucruri foarte frumoase, şi prin această misiune a noastră să îndemnăm cât mai mulţi copii să aibă o viaţă activă, să avem o societate cât mai sănătoasă, să avem o societate educată din punct de vedere sportiv şi care să poată să facă mişcare în condiţii foarte bune, pentru că noi credem că asta va face o lume mult mai bună” - David Popovici.

Titlul a fost oferit în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul de excepţie dovedite în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Campionatelor Mondiale de Nataţie de la Budapesta (18 iunie – 3 iulie 2022), impunându-se ca un simbol al tinerei generaţii de campioni şi contribuind, pe această cale, la afirmarea sportului românesc pe plan internaţional.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru dăruirea, devotamentul şi profesionalismul de care a dat dovadă în pregătirea participării româneşti la cea de-a 19-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Nataţie de la Budapesta (18 iunie – 3 iulie 2022), contribuind astfel la cucerirea a două medalii de aur, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler antrenorului Adrian Rădulescu.

La ceremonia de la Cotroceni a fost prezent şi preşedintele COSR, Mihai Covaliu.