Mo Farah, de patru ori campion olimpic, a dezvăluit într-un documentar BBC că a avut o copilărie de coșmar. Rupt de familia de origine din Somalia, atletul a fost adus în Marea Britanie și obligat să muncească pentru o femeie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numele său real este Hussein Abdi Kahin. A primit numele Mohamed Farah la aproximativ nouă ani, din partea persoanei care l-au dus din Djibouti în Marea Britanie, o femeie pe care nu o mai întâlnise niciodată. Apoi, a fost forţat să fie servitor şi să aibă grijă de copiii altei familii, povesteşte celebrul sportiv.

Farah spusese anterior că a ajuns în Marea Britanie din Somalia, împreună cu părinţii săi, ca refugiat.

Într-un documentar BBC care va fi difuzat miercuri, el a mărturisit că părinţii săi nu au ajuns niciodată în Marea Britanie. Mama şi cei doi fraţi trăiesc la ferma familiei, în Somaliland.

Tatăl său, Abdi, a fost ucis de un glonţ rătăcit atunci când Mo Farah avea patru ani, în timpul violenţelor civile din Somalia.

Mo Farah și copilăria desprinsă din filme: Plângea deseori când nimeni nu-l vedea pentru că era obligat să muncească

Mo Farah spune că avea opt sau nouă ani când a fost luat de acasă pentru a locui la rude în Djibouti. Apoi, el a fost dus cu avionul în Marea Britanie de o femeie pe care nu o mai întâlnise niciodată şi care nu îi era rudă. Ea i-a spus că îl duce în Europa ca să trăiască acolo cu rude, perspectivă care l-a încântat.

Femeia i-a spus că numele lui este Mohamed. Ea avea documente de călătorie false pentru copil, iar pe ele numele trecut era Mohamed Farah.

Când au ajuns la Londra, femeia l-a dus la apartamentul ei din Hounslow şi a luat de la băiat bucata de hârtie pe care erau scrise datele de contact ale rudelor lui.

Mo Farah a trebuit să facă treburi casnice şi să aibă grijă de copii pentru a primi hrană.

“Deseori mă încuiam în baie şi plângeam” - Mo Farah.

În primii ani în Marea Britanie, familia respectivă nu i-a permis să meargă la şcoală. La 12 ani s-a înscris la o şcoală, unde angajaţii ştiau că el este refugiat din Somalia.

Băiatul era neîngrijit, vorbea foarte puţin limba engleză şi era emotiv. Cei care s-au prezentat ca fiind părinţii săi nu au mers deloc la şedinţele cu părinţii.

Mo Farah, salvat de atletism: Totul se schimba când era pe pistă

Profesorul de educaţie fizică al lui Farah, Alan Watkinson, a observat o schimbare la băiat atunci când acesta era pe pista de atletism.

În cele din urmă, Farah i-a mărturisit lui Watkinson identitatea sa reală şi prin ce a trecut. Profesorul a contactat serviciile sociale şi l-a ajutat pe Mo Farah să ajungă în grija altei familii din Somalia.

Mo Farah a început să devină cunoscut în atletism când avea 14 ani. El a fost invitat să concureze pentru şcolile engleze la o cursă în Letonia, însă nu avea documente de călătorie.

Alan Watkinson l-a ajutat să facă toate demersurile necesare pentru a primi cetăţenia britanică, iar în iulie 2000, Mohamed Farah a devenit cetăţean britanic.

Avocatul Alan Briddock spune în documentar că practic Mo Farah a obţinut cetăţenia britanică prin „fraudă sau declaraţii false”.

Mo Farah spune că prin povestea sa vrea să atragă atenţia asupra traficului de persoane şi sclaviei.

Farah, acum în vârstă de 39 de ani, are în palmares patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, şase de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi cinci de aur şi una de argint la Campionatele Europene, alături de numeroase distincţii la alte competiţii. În 2017, el a primit titlul de Sir, conform News.ro.