Simone Biles (multiplă campioană olimpică şi mondială la gimnastică artistică) şi Megan Rapinoe (vedetă a fotbalului feminin) au fost decorate joi la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, alături de alte personalităţi, informează Reuters şi AFP.

Simone Biles, decorata de Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele două superstaruri au primit cu această ocazie „Medalia Libertăţii”, cea mai înaltă distincţie civilă americană, acordată celor care au „o contribuţie deosebit de meritorie la securitatea sau interesele naţionale ale Statelor Unite, pacea mondială, cultură sau alte eforturi publice sau private semnificative”.

Casa Albă a subliniat că cele două sportive, pe lângă faptul că strălucesc în disciplinele lor, sunt angajate în apărarea persoanelor LGBTQ şi plata egală a femeilor şi bărbaţilor, în cazul lui Rapinoe, şi pentru sănătatea mintală în ceea ce o priveşte pe Biles, scrie Agerpres.

Cea mai titrată gimnastă americană, cu 32 de medalii olimpice şi mondiale în palmares, Simone Biles a devenit la 25 de ani cea mai tânără personalitate distinsă cu „Medal of Freedom”. Ea a depus anterior mărturie în faţa Comisiei Judiciare a Senatului american în scandalul abuzurilor sexuale comise de fostul medic al lotului SUA de gimnastică artistică, Larry Nassar.

„Când ea urcă pe podium, vedem ceea ce este: Curajul absolut de a transforma durerea personală într-un scop mai mare. A se ridica şi a vorbi în numele celor ce nu pot vorbi pentru ei înşişi”, a spus Joe Biden.

Megan Rapinoe (37 ani), campioană olimpică (2012) şi dublă campioană mondială (2015, 2019) cu selecţionata Statelor Unite, a devenit un liber care a luat atitudine împotriva politicii salariale discriminatorii a Federaţiei americane de fotbal.

„Megan este o campioană a adevărului american esenţial: acela că toată lumea are dreptul să fie tratată cu demnitate şi respect”, a afirmat preşedintele SUA.

Rapinoe şi-a primit medalia îmbrăcată într-o jachetă albă cu iniţialele „BG” brodate pe rever, cu trimitere la vedeta baschetului feminin american Brittney Griner, arestată în Rusia în luna februarie şi acuzată de trafic de droguri, într-un caz urmărit îndeaproape de autorităţile de la Washington.

Joe Biden „va face tot ce poate” pentru a o repatria pe Griner, a asigurat din nou, joi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în faţa criticilor din partea apropiaţilor baschetbalistei privind implicarea preşedintelui american.

Joe Biden a distins, de asemenea, activişti pentru drepturile civile, un fost oficial care luptă pentru controlul armelor, o asistentă care a fost prima persoană vaccinată împotriva Covid-19 în Statele Unite, pe fostul senator republican şi erou de război John McCain, sau chiar, postum, pe fostul preşedinte şi co-fondator al companiei Apple, Steve Jobs.