David Popovici participă în această săptămână (5-10 iulie) la ultimul său Campionat European de juniori, cel de la Otopeni. Într-o conferinţă de presă, dublul campion mondial a declarat că medaliile nu au reprezentat niciodată un obiectiv pentru el.

David PopoviciFoto: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

În vârstă de 17 ani, David Popovici îşi va apăra titlurile la 50 m, 100 m şi 200 m liber, la care se adaugă prezenţa în ştafetele de 4x100 m liber, 4x100 m liber (mixt) şi 4x200 m liber.

Obiectivul permanent al lui David Popovici: Să devină cea mai bună versiune a sa

Întrebat dacă va câştiga medalii în fiecare probă în care ia startul, Popovici a repetat că nu este interesat de medalii şi îşi propune să arate cea mai bună versiune a sa în bazinul de 2.927 locuri de la Otopeni.

„Nu ştiu câte recorduri voi bate, vom vedea zilele astea. Mi-am propus să mă distrez şi să mă bucur de atmosferă, pentru că o să fie ceva inedit, în mod clar. Sunt la noi şi avem parte de publicul de acasă.

Medaliile nu au fost niciodată un obiectiv pentru mine, încă de când eram mic. Nu vor fi niciodată, cred eu. Întotdeauna e important să mă simt bine şi să încerc să devin cea mai bună versiune a mea. Dintotdeauna acestea vor rămâne obiectivele, dacă se vor schimba vreodată, s-a întâmplat ceva greşit.

Cred că singura presiune care vine şi pe care cumva o şi accept este cea de a fi un lider bun pentru echipa mea. Însă, presiune pe plan profesional nu are de ce să fie, pentru că nu o las să ajungă la mine şi ştiu până la sfârşitul zilei că singurele păreri pe care le ascult şi pe care le iau în considerare sunt ale mele, ale echipei mele şi ale părinţilor” - David Popovici, citat de Agerpres.

Interesul românilor pentru înot, trezit de medaliile cucerite de David Popovici la CM Natație

„Mă bucur că au devenit atât de importante aceste Campionate Europene, şi mă bucur să fie atât de multă lume în tribună. În zilele următoare sunt convins că o să fim super-energizaţi de atmosfera care o să fie acolo şi aştept cu foarte mare nerăbdare să începem, să începem în forţă şi să fim uniţi pe toată perioada competiţiei, să fim o echipă şi să ne bucurăm de aceste Campionate Europene de juniori.

Eu invit spectatorii, cei care o să vină şi cei care o să urmărească în mediul online, să ne susţină pe toţi, nu numai pe mine, şi să se bucure de spectacol. Am foarte multe serii, semifinale şi finale, e un program competiţional plin şi de-abia aştept. Mă bucur că pot să am programul ăsta chiar aici la noi în ţară” - David Popovici.

Cea mai strânsă luptă pentru medalii va fi la 50 m liber

„La 50 m liber aş putea spune că va fi o cursă mai strânsă, pentru că nu este cea mai bună probă a mea, dar o aştept cu mare interes, pentru că vreau să mă întrec cu cât mai mulţi'” - David Popovici.

David Popovici a lăudat bazinul de la Otopeni

„Apa e rapidă, nu ştiu să explic exact, adică te simţi rapid în ea. Însă sala este imensă, este impresionantă şi este un bazin foarte frumos. Şi asta înseamnă ceva venind de la mine, am văzut atât de multe bazine şi mă bucur până şi de faptul că au loc atât de mulţi oameni să vină şi să ne susţină'” - David Popovici.

De știut:

  • Un număr de 494 de sportivi din 42 de ţări se întrec de marţi, la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Complexul Sportiv de Nataţie Otopeni (5-10 iulie), inclusiv 26 din România, 14 băieţi şi 12 fete.

  • Anul trecut, la Europenele de juniori de la Roma, Popovici a câştigat aurul la 50 m, 100 m (cu record mondial de juniori) şi 200 m liber, precum şi argintul cu ştafeta de 4x100 m liber. România a ocupat atunci locul cinci în clasamentul pe medalii.

David Popovici și recordul unic de 49 de ani pe care l-a egalat

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

Ce urmează pentru David Popovici, după medaliile de aur câștigate la CM Natație

După ce a strălucit la Budapesta, David Popovici va avea câteva zile de pauză, apoi va participa la alte trei competiții importante:

  • Campionatele Europene de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);

  • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);

  • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).

S-ar putea să te intereseze și:

INTERVIU David Popovici și lecțiile pe care le putem învăța de la un campion mondial- „Speranța este convingerea că poți orice îți propui în viață”

David Popovici și drumul de la „călugăr Shaolin” la dublu campion mondial la natație