Guvernul a aprobat luni Hotărârea prin care David Popovici va fi premiat cu 1 milion de lei, suma netă, pentru rezultatele excepționale obținute la Campionatul Mondial de Natație. Premierul Ciucă l-a felicitat personal la Palatul Victoria pe sportivul român pentru cele două medalii de aur câștigate la Campionatul Mondial de Natație.

David Popovici, felicitat de premierul CiucaFoto: Guvern

Șeful Executivului l-a felicitat pentru performanțele extraordinare obținute la Campionatul Mondial de Natație-Înot Seniori de la Budapesta, unde sportivul român a câștigat două medalii de aur la probele de 200, respectiv 100 de metri liber.

Premierul l-a sfătuit pe David Popovici „să rămână același om cu obiectivele sale, cu disponibilitate la eforturi pentru că drumul lui va fi de acum înainte mai lung și mai greu.”

De asemenea, premierul a transmis mulțumiri și aprecieri antrenorilor și părinților, care au ghidat și susținut cariera tânărului sportiv.

Guvernul a aprobat luni Hotărârea prin care David Popovici va fi premiat cu 1 milion de lei, suma netă, pentru rezultatele excepționale obținute la Campionatul Mondial de Natație.

David Popovici este primul sportiv care în ultimii 49 de ani a obținut titlul mondial concomitent în probele de 100 și 200 metri liberi, la campionatele mondiale. De asemenea, sportivul român a doborât recordurile mondiale de juniori atât în proba de 200 de metri liber, cât și în proba de 100 de metri liber.

La întâlnirea de la palatul Victoria au mai participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consilierul onorific Gheorghe Popescu, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie și Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec, secretarul general al FRNPM, Matei Giurcăneanu, tatăl sportivului, Mihai Popovici, precum și antrenorul Adrian Rădulescu.

David Popovici, premiat cu 1 milion de lei din Fondul de rezervă.

Basarab Panduru nu vrea ca doar David Popovici să primească bani de la stat pentru performanțele sale internaționale

Basarab Panduru, fost fotbalist important al naționalei României, este de părere că dacă David Popovici primește sume consistente din partea statului, ar fi cazul ca și alți mari campioni ai României să fie recompensați în același mod.

„Ți se pare că e normal? Doar 6 oameni au mai primit, nu?

E foarte bine, dar sunt și alți oameni care ar fi trebuit să primească. Anamaria Brânză nu mai are unde să pună medaliile...

Să nu fiu înțeles greșit. Eu m-am bucurat când am văzut. Mi se pare că nu e doar victoria lui, ci victoria sportului românesc. Dar, de acum, toți care se duc și obțin medalii la Mondiale trebuie să primească 100.000 de euro. La toate sporturile olimpice!

Vin cei de la canotaj. Ce, ei muncesc mai puțin? Stau 11 din 12 luni sunt în cantonament.

Toată lumea muncește și toată lumea trebuie să primească 100.000 de euro de acum” - Basarab Panduru pentru Orange Sport.

David Popovici și recordul unic de 49 de ani pe care l-a egalat

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

Ce urmează pentru David Popovici, după medaliile de aur câștigate la CM Natație

După ce a strălucit la Budapesta, David Popovici va avea câteva zile de pauză, apoi va participa la alte trei competiții importante:

  • Campionatele Europene de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);
  • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);
  • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).​