David Popovici doboară record după record la Campionatul Mondial de la Budapesta și s-a calificat marți în finala probei de 100 m liber (poate obține a doua medalie de aur, după cea de la 200 m liber). Sportivul în vârstă de doar 17 ani dă dovadă de o maturitate ieșită din comun și impresionează și în fața microfonului.

David PopoviciFoto: Petr David Josek / AP - The Associated Press / Profimedia

David Popovici, discurs impresionant după ce s-a calificat în finala mondială la 100 m liber

Deja campion mondial în proba de 200 m liber, David Popovici continuă să uimească și s-a calificat cu primul timp (record mondial de juniori) și în finala de la 100 m liber.

David a explicat cum „rămâne în priză” după o zi plină de evenimente și cum gestionează toată atenția de care se bucură după ce a devenit un adevărat erou național.

Recuperarea după medalia câștigată la 200 m liber

„De ce să ne oprim aici dacă ne-a mers așa de bine? De ce să nu continuăm și să vedem care este adevăratul potențial, cel puțin zilele acestea?

Nu m-a consumat foarte mult proba de luni, am avut o noapte ceva mai grea, de la oboseală, entuziasm. Am dormit mai greu, a trebuit să mă trezesc devreme, având în vedere că a fost a doua probă de dimineață, însă m-am descurcat, m-am mobilizat și mâine urmează ultima mea probă din concurs.

Dimineață m-am reconectat simplu, m-am spălat pe față și am tras draperia pentru că aș mai fi dormit două-trei ore” - David Popovici, potrivit sport.ro.

Ce va face cu medalia și ce înseamnă pentru el doborârea recordurilor mondiale

„Am avut mare grijă cu medalia, am primit și o cutie, nu-mi venea să o pun în buzunar sau la gât. Nu-mi place să mă plimb cu medaliile de gât, nu mi-a plăcut niciodată, iar acum e în siguranță, gata să fie expusă pe undeva, prin cameră, chiar dacă încă nu am nimic expus. Reprezintă dovada că sportul românesc poate aduce un campion mondial și la înot.

Să bat recorduri mondiale la juniori înseamnă o continuitate plăcută și îmi dă speranță că voi ajunge și la recorduri mondiale adevărate de seniori, sau supreme, nu adevărate. Nu știu cât mai durează, dar știu că am tot timpul din lume, nu ne grăbim nicăieri. O să avem momentele noastre bune așa cum vor fi și altele mai rele. E un sport și se întâmplă lucrurile astea și sunt pregătit pentru ce-mi rezervă viitorul” - David Popovici.

Rămâne cu picioarele pe pământ

„Mii de mesaje am primit, nu am cum să mă uit la toate, am răspuns familiei, rudelor, însă nu aș avea cum să le răspund tuturor, nici nu ar fi bine.

Am văzut valul pe care l-am creat, mă bucur că în această seară s-a mobilizat lumea și s-a difuzat și la noi în țară, a putut să mă vadă și publicul mai larg. Pe internet, fanii mai înrăiți știau unde să caute, la televizor e mai bine. E un sport care merită mai multă atenție.

Până mâine vreau să mă odihnesc bine, să mă rezum la mesajele necesare, să nu mă las cuprins de atenția asta, care e pozitivă, dar și în cantitate prea mare poate strica. Iar mâine e o nouă zi” - David Popovici.

Nu se raportează la performanțele altora

„Mâine vreau să am o cursă bună, rapidă și să-mi văd de treaba mea pentru că aș putea să mă raportez la alții și la performanțele lor, dar e inutil, tot cu mine mă întrec.

Îmi place foarte mult atmosfera, mai ales azi a fost tribuna plină, am fost surprins când am ieșit pe marginea bazinului și am văzut. A fost și finala de la 200 fluture, record mondial doborât. Sper ca și mâine, suta liber e proba regină, sper să fie full” - David Popovici.

David Popovici, cel mai rapid în semifinalele probei de 100 m liber la CM Natație

Popovici a întors al patrulea la jumătatea cursei de marți seara, dar a înotat incredibil a doua lungime de bazin și a terminat cu un nou record mondial de juniori: 47.13.

Americanul Caeleb Dressel, câștigător al medaliei de aur la ultimele două ediții ale CM de Natație și campion olimpic en titre, s-a retras înaintea semifinalei de la Budapesta din „motive medicale”.

Popovici a fost urmat de franceuzl Maxime Grousset (47.54, a concurat în cealaltă semifinală) și de canadianul Joshua Liendo Edwards (47.55).

Marea finală va avea loc miercuri, 22 iunie, de la ora 19:22.

David Popovici, campion mondial în proba de 200 m liber

David a spulberat luni recordul mondial de juniori pe care îl stabilise cu doar o zi în urmă (în semifinale). Popovici a încheiat cursa cu timpul de 1:43.21.

Podiumul a fost completat de Sunwoo Hwang (1:44.47 - Coreea de Sud) și Tom Dean (1:44.98 - Marea Britanie - campion olimpic la Tokyo).

Sportivul clubului CS Dinamo a devenit al treilea campion mondial (primul într-o probă masculină) din istoria înotului românesc, după Tamara Costache (1986 - 50 m liber) și Diana Mocanu (2001 - 200 m spate).

Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

S-ar putea să te intereseze și: