Brittney Griner, vedeta baschetului feminin american, va rămâne în arest preventiv în Rusia până la 2 iulie, potrivit presei locale de stat.

Foto:

Griner, legitimată la Phoenix Mercury şi dublă campioană olimpică, dar şi campioană în WNBA, a fost arestată în Rusia la 17 februarie, după ce în bagajele sale de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi „un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia.

Jucătoarea în vârstă de 31 de ani se întorcea în SUA după ce jucase în Rusia (la UMMC Ekaterinburg), chiar înainte de invazia Ucrainei, în condițiile în care SUA își îndemnau cetățenii să se întoarcă acasă.

După arestarea lui Griner, pe fondul tensiunilor legate de Rusia şi Ucraina, federaţia americană de baschet s-a declarat îngrijorată cu privire la siguranţa şi binele sportivei, care riscă o pedeapsă de 5 până la 10 ani de închisoare.

Boston Celtics cere Casei Albe să facă tot posibilul pentru eliberarea vedetei Brittney Griner

Pe 4 iunie, jucătorii echipei Boston Celtics au cerut Casei Albe să facă tot posibilul pentru a o elibera pe Brittney Griner, închisă în Rusia de patru luni.

La antrenament, înainte de a juca meciul 2 al Finalei NBA (vs Golden State Warriors), jucătorii Celtics au purtat un tricou cu mesajul „We are BG” („Suntem BG”) pe faţă, cu referire la iniţialele jucătoarei american şi, pe verso, reproducerea unui cod QR care se referă la o petiţie adresată Casei Albe pentru eliberarea lui Griner.

„Tricourile au fost foarte importante, nu doar pentru a ne arăta sprijinul pentru sora noastră [...], ci şi pentru a arăta unitatea şi dragostea pe care le avem în NBA şi WNBA. Sperăm să o aducem (pe Brittney Griner) înapoi în Statele Unite şi să îi permitem să se reîntâlnească cu familia ei, să facă ceea ce iubeşte şi să aducă dragostea şi tenacitatea cu care ea încă evoluează pe teren”, a declarat Grant Williams, jucător la Boston Celtics.