​Gimnastele americane (inclusiv multipla campioană Simone Biles) acuză FBI de „neglijenţă” în cazul Larry Nassar, scrie presa internațională. Fostul medic al echipei feminine de gimnastică a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru agresiuni sexuale în cazul a peste 250 de sportive.

Simone BilesFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Agenţia FBI, conştientă de fapte din 2015, a renunţat la ancheta, în ciuda rapoartelor. Gimnastele cer acum daune de un miliard de dolari.

„FBI ştia că Larry Nassar era un pericol pentru copii când agresiunea mea a fost raportată pentru prima dată în septembrie 2015”, a declarat gimnasta Maggie Nichols într-un comunicat al cabinetullui de avocatură Manly, Stewart şi Finaldi.

Ea i-a acuzat pe ofiţerii FBI de „colaborare” cu Federaţia de gimnastică a Statelor Unite şi cu Comitetul Olimpic al Statelor Unite „timp de 421 de zile pentru a ascunde aceste informaţii de public, permiţându-i lui Nassar să continue să agreseze fetele şi tinerele”.

„Eu şi celelalte victime am fost trădate de toate instituţiile care trebuiau să ne protejeze”, a spus fosta campioană olimpică McKayla Maroney, citată de asemenea în declaraţie, menţionând federaţia, comitetul olimpic, FBI şi Ministerul Justiţiei.

„În mod clar, singura noastră cale către justiţie şi vindecare este prin procesul legal”, a adăugat ea.

În septembrie 2021, Maroney, Biles şi Nichols au criticat în faţa unei comisii din Senat lipsa de acţune a autorităţilor sportive şi a poliţiei în faţa acuzaţiilor împotriva lui Larry Nassar.

FBI nu a comentat, arătând la mărturia directorului FBI Christopher Wray în faţa comisiei din Senat anul trecut.

Apoi şi-a cerut scuze victimelor medicului, recunoscând că „greşelile fundamentale făcute în 2015 şi 2016 nu ar fi trebuit să fie făcute niciodată”.

În decembrie 2021, autorităţile sportive americane au convenit să plătească despăgubiri de 380 de milioane de dolari victimelor lui Larry Nassar.

Nassar a fost condamnat în 2017 de o instanţă federală la 60 de ani de închisoare pentru deţinere de materiale care conţineau abuzuri sexuale asupra copiilor. În anul următor, el a fost condamnat, de asemenea, la 175 de ani şi, respectiv, până la 125 de ani, în două instanţe separate din Michigan, pentru molestarea tinerelor gimnaste aflate sub îngrijirea sa, inclusiv medaliatele cu aur olimpic Aly Raisman şi McKayla Maroney.

Ancheta inspectorului general a fost lansată în 2018, pe fondul îngrijorării că FBI a tras de timp în deschiderea anchetei de abuz sexual împotriva lui Nassar, în pofida primirii mai multor plângeri la adresa acestuia, scrie News.ro.