Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) a stabilit marți că va crește vârsta minimă necesară pentru participarea la competițiile de patinaj pentru seniori de la 15 la 17 ani.

Kamila ValievaFoto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Propunerea ISU a venit ca urmare a scandalului în care a fost implicată Kamila Valieva (16 ani).

Kamila Valieva a fost confirmată pozitiv cu trimetazidină, substanță interzisă, la un eveniment premergător Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Sportiva și-a ajutat echipa să câștige medalia de aur la concursul pe echipe la patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, dar Comitetul Olimpic Internațional a decis să nu acorde medaliile niciunei echipe până la finalizarea anchetei privind-o pe tânăra sportivă.

Din cauza presiunii, Valieva a ratat podiumul probei individuale de la JO 2022 Beijing, deși a fost prima după programul scurt.

Modificare importantă de regulament în competițiile internaționale de patinaj

În cadrul congresului cu numărul 58 organizat de ISU în Thailanda, s-a stabilit că vârsta minimă pentru patinatorii artistici care intenționează să participe la competițiile de seniori va fi de 17 ani.

Consiliul ISU însărcinat cu sănătatea patinatorilor susține că tinerii atleți sunt expuși stresului și dezvoltă probleme psihologice în urma participării de la vârste fragede la competițiile de seniori, motiv pentru care decizia este una în beneficiul acestora.

În sezonul 2023/2024, vârsta minimă va crește până la 16 ani, urmând din stagiunea 2024/2025, vâsta minimă să ajungă la minim 17 ani pentru competițiile de seniori.