Conform publicației 24.hu, sportivul de 26 de ani Richard Rapport a primit o ofertă de sponsorizare de nerefuzat de la un miliardar român de origine sârbă, scrie Hungary Today.

Richard RapportFoto: Captura YouTube

Richard Rapport lasă Ungaria pentru a reprezenta România în șahul mondial

Richard Rapport este de un an în elita mondială, ajungând pe locul 5 în clasamentele internaționale, iar în prezent este pe locul 8.

Federația maghiară de șah (MSSZ) era sigură că Rapport, care câștigase argintul la olimpiada din 2014 din Norvegia, va fi vedeta echipei naționale la Olimpiada din 2024 de la Budapesta.

Dar tatăl tânărului maestru, chestionat de presă, a confirmat următoarele:

„Principalul sponsor al Superbet Chess Classic Romania 2022, Sașa Dragic, miliardar născut în Serbia și proprietar al companiei Superbet, i-a făcut o ofertă irezistibilă de sponsorizare care i-ar da șansa reală să câștige titlul mondial în următorii ani. Din câte știu, Ricsi s-a hotărât și a acceptat oferta, care include un viitor loc la masă sub culorile României”.

Atunci când este inițiată o schimbare de drapel, federația națională are un termen de 90 de zile pentru apel, iar cea maghiară l-a și făcut:

„FIDE (federația internațională de șah) ne-a informat că Ricsi a inițiat o schimbare de drapel. Am prezentat FIDE multe întrebări, din cauză că regulamentul schimbării de drapel este liberal și generos, așa că le-am solicitat să interpreteze situația”.

Iar Laszlo Szabo, președintele MSSZ, a declarat: „Suntem hotărâți să ne asigurăm că Richárd va continua să concureze sub drapelul maghiar, aducând glorie șahului maghiar și patriei sale.

Anul trecut am concurat și am câștigat dreptul de a organiza a 44-a Olimpiadă de Șah la Budapesta în 2024, al cincilea mare eveniment sportiv din lume. Aceasta ne obligă să facem tot posibilul ca să aliniem cea mai puternică echipă la evenimentul șahist cel mai interesant și prestigios din lume”.

Richard Rapport s-a calificat la Turneul Candidaților pentru Campionatul Mondial care va începe pe 16 iunie la Madrid, dar nu poate încă reprezenta culorile României.