​Cotidianul El Mundo a notat că Spania şi-ar putea recupera locul la Cupa Mondială de Rugby 2023 ca urmare a unei încălcări de către România a unei reguli a federaţiei internaţionale, cazul fiind unui similar cu cel al ibericilor.

Nationala de rugby a RomanieiFoto: frr.ro

Situaţia jucătorului Gavin Van den Berg, care a dus la sancţionarea echipei naţionale pentru nerespectarea regulilor legate de rezidenţă, s-a produs şi în cazul unui jucător din echipa României, chiar federaţia care a sesizat federaţia internaţională în cazul Spaniei, scrie El Mundo.

Este vorba de Jason Tomane, jucător al României de origine neo-zeelandeză, care ar fi încălcat „regula 8”, care prevede că un jucător străin poate fi selecţionat dacă locuieşte în ţara respectivă timp de trei ani fără întrerupere, cu o perioadă maximă de absenţă de 60 de zile.

Jurnalul a ajuns la concluzia că s-ar fi încălcat regula văzând imagini postate de sportiv în trecut în social media având localizarea Szeged, scrie News.ro.

Reacția Federației Române de Rugby: Au fost urmați corect toți pașii

Federaţia Română de Rugby a precizat, miercuri, că a urmat corect toţi paşii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane.

„În urma unor relatări eronate din presa internaţională, Federaţia Română de Rugby clarifică faptul că au fost urmaţi corect toţi paşii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane.

Conform legislaţiei române, pentru a obţine o viză de şedere valabilă pentru ţara noastră, solicitantul trebuie să aplice din afara ţării. Ca şi în cazul tuturor chestiunilor de eligibilitate, speţa a fost luată în considerare de către Comisia de Regulamente a World Rugby, care a luat act şi a susţinut circumstanţele excepţionale care au dus la situaţia ca jucătorul să se afle în afara ţării mai mult decât timpul permis, în timp ce aceste circumstanţe, în afara controlului jucătorului, au extins procesul de solicitare a vizei de către sportiv.

Federaţia susţine pe deplin procedurile puse în aplicare de World Rugby pentru a proteja integritatea jocului internaţional şi este regretabil că presa din Spania a difuzat ştirea fără a verifica faptele în prealabil”, se arată într-un comunicat al FRR.