​Australianul Israel Folau, al cărui contract cu reprezentativa Wallabies a fost reziliat cu trei ani în urmă din cauza unei postări controversate pe reţelele de socializare, îşi va face revenirea în rugby-ul internaţional alături de selecţionata Tonga, informează Reuters.

Israel FolauFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Folau (33 ani), ai cărui părinţi sunt originari din Tonga, a fost inclus vineri în lotul echipei acestei ţări pentru competiţia Pacific Nations Cup din luna iulie, precum şi pentru barajul de calificare la Cupa Mondială programată anul viitor în Franţa.

Foştii internaţionali neozeelandezi Charles Piutau şi Malakai Fekitoa au fost incluşi la rândul lor în lotul selecţionatei Tonga, ca urmare a schimbărilor făcute de World Rugby în ceea ce priveşte regulile de eligibilitate.

Un creştin evanghelic înfocat, Folau a provocat o adevărată furtună mediatică în ţara sa natală în aprilie 2019, după publicarea unui mesaj pe contul său de Instagram în care afirma că toţi beţivii, homosexualii, mincinoşii, desfrânaţii, ateii şi hulitorii de Dumnezeu vor ajunge în iad, el cerându-le păcătoşilor să se pocăiască.

În urma polemicii dure care a urmat, echipa sa, Waratahs şi Federaţia australiană de rugby i-au desfăcut contractele de muncă.

Israel Folau a disputat 73 de meciuri sub culorile primei reprezentative de rugby în XV a Australiei, iar pentru naţionala de rugby în XIII a jucat de cinci ori, scrie Agerpres.