​Federaţia Română de Triatlon ajută de mai bine de două săptămâni 8 sportivi şi doi antrenori din Ucraina, care se pregăteau în Harkov în momentul în care a început războiul. În oraşul în care s-au născut nu mai au nimic, iar ei nu au unde să se mai întoarcă.

Sportivii din Ucraina gazduiti de FR Triatlon si COSRFoto: triatlonromania.ro

A 79-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Daryna Moskalenko, singura sportivă majoră din lotul aflat la Izvorani şi speranţa olimpică a ucrainenilor, povesteşte drama pe care cei apropiaţi o trăiesc în fiecare zi în ţara ei

„Harkov, oraşul în care m-am născut şi m-am pregătit, a fost bombardat din primele zile ale războiului. Nu mai avem nimic acolo. Familia mea a reuşit să plece, dar tata, din păcate e acolo, ţinem legătura, e cumplit ce se întâmplă”, a spus Daryna Moskalenko, potrivit News.ro.

Triatlonista este încântată de condiţiile oferite de români la Izvorani.

„Suntem foarte mulţumiţi şi recunoscători de tot ce ni s-a oferit aici. Totul este perfect pentru a ne pregăti, sunt nişte trasee foarte interesante în pădure şi o pistă perfectă pentru alergare" - Daryna Moskalenko.

Nu au unde să se mai întoarcă

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon face tot ce îi stă în putinţă să îi ajute pe sportivii şi pe antrenorii din Harkov şi după ce se vor termina resursele pentru cele 4 săptămâni.

„Toţi sunt din oraşul Harkov şi nu au unde să se mai întoarcă. Casele lor au fost bombardate. Prin intermediul Federaţiei Europene de Triatlon am primit o solicitare dacă putem să îi ajutăm pe o perioadă nedeterminată. Până acum, cu sprijinul COSR am reuşit să obţinem 4 săptămâni în care putem să le oferim condiţii foarte bune de pregătire la Izvorani.

Mai departe, vom reuşi şi noi prin resurse proprii să îi mai ţinem două săptămâni în cantonament, vedem cum reuşim să facem rost de resurse să îi ţinem pe o perioadă nedeterminată în România” - Vlad Stoica

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon a povestit şi de ce ucrainenii au ales România.

„Pur şi simplu nu au unde să meargă! Au venit la noi pentru că nu au rude, părinţii lor nu muncesc în străinătate şi nu au unde să se ducă. Sunt nişte copii, 7 minori şi unul major" - Vlad Stoica.

Se pregătesc pentru Campionatul Mondial de Multisport, de la Târgu Mureş

Între 5 -12 iunie, Daryna va fi prezentă la cel mai mare eveniment organizat de Federaţia Română de Triatlon, Campionatul Mondial de Multisport care va avea loc la Târgu Mureş.

„Este vorba despre o săptămână în care sunt 4 campionate mondiale, 4 probe, foarte importante în sportul nostru şi vreau să menţionez că îl organizăm în parteneriat cu un club local, Master Ski and Bike” - Vlad Stoica.

La Mondialul de la Târgu Mureş vor lua startul cei mai buni triatlonişti din România, care în prezent se află în cantonament în Italia.

La Campionatul Mondial de Multisport, Federaţia Română de Triatlon va participa cu 50 de sportivi: „Avem speranţe şi la medalii, în afară de cei din lotul olimpic avem şi foarte mulţi sportivi înscrişi” - Vlad Stoica.

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon spune că Mondialul de Multisport din iunie va fi organizat la cele mai înalte standarde.

„Nu aş spune că a fost greu de organizat, ci complicat. În primul rând a fost vorba de partea financiară, dar cu sprijinul Ministerului Sportului, al Primăriei Târgu Mureş şi al Consiliului Judeţean Mureş, am reuşit să strângem suma necesară şi să punem în scenă un eveniment sportiv foarte mare şi de calitate" - Vlad Stoica.

De vineri până duminică la Târgu Mureş se va desfăşura Campionatul Naţional de Cross, o repetiţie care prefaţează ce va urma între 5 şi 12 iunie.

„Campionatul Naţional de Cross va fi ca un antrenament pe acelaşi traseu de la Campionatul Mondial din iunie, pentru ca sportivii noştri să se obişnuiască cu traseul şi să avem un avantaj tactic în faţa sportivilor străini” - Vlad Stoica.