Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) a propus creșterea vârstei minime necesare de la 15 la 17 ani pentru participarea la competițiile de patinaj pentru seniori pentru a ajuta tinerii atleți să facă față stresului și presiunii psihologice puse pe umerii lor.

Kamila ValievaFoto: Ulrik Pedersen/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Propunerea ISU vine ca urmare a scandalului în care a fost implicată Kamila Valieva (16 ani), fiind confirmată la testele antidoping în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022.

Kamila Valieva a fost confirmată pozitiv cu trimetazidină, substanță interzisă, la un eveniment premergător Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Sportiva și-a ajutat echipa să câștige medalia de aur la concursul pe echipe la patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, dar Comitetul Olimpic Internațional a decis să nu acorde medaliile niciunei echipe până la finalizarea anchetei privind-o pe tânăra sportivă.

Din cauza presiunii, Valieva a ratat podiumul probei individuale de la JO 2022 Beijing, deși a fost prima după programul scurt.

Vladimir Putin și cuvintele de laudă la adresa Kamilei Valieva, patinatoarea găsită dopată înainte de JO Beijing 2022

Modificare importantă în regulamentul competițiilor internaționale de patinaj

Înainte de congresul cu numărul 58 organizat de ISU în Thailanda luna viitoare, forul a propus creșterea vârstei minime de la 15 la 17 ani pentru toți patinatorii care vor să participe la competițiile de seniori.

Consiliul ISU însărcinat cu sănătatea patinatorilor susține că tinerii atleți sunt expuși stresului și dezvoltă probleme psihologice în urma participării de la vârste fragede la competițiile de seniori, conform Reuters.

ISU dorește ca modificarea regulamentului să fie valabilă înainte de Olimpiada de Iarnă din 2026. ​