Federaţia Internaţională de Nataţie a anunţat că îl investighează pe Evgeny Rylov pentru că a participat la Campionatele Naţionale ale Rusiei, informează CNN. Cu doar patru zile în urmă, înotătorul fusese suspendat de FINA pentru o perioadă de nouă luni.

Vladimir Putin si Evgeny RylovFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

FINA a anunţat, la 21 aprilie, că l-a suspendat pe dublul campion olimpic pentru că a participat la un miting organizat de preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, în luna martie. Mitingul a comemorat al optulea an de la anexarea Crimeei de către Rusia, considerată ilegală de guvernul ucrainean şi nerecunoscută în Occident.

„FINA ştie că Rylov a concurat la Campionatele Naţionale din Rusia, în weekendul trecut şi a lansat o analiză internă pentru a stabili dacă au fost încălcate sancţiunile sau regulile FINA. Rezultatul acestei anchete va fi anunţat în timp util”, a precizat forul internaţional pentru CNN, într-un comunicat.

Rylov, medaliat cu aur în probele de 100 de metri şi 200 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul trecut, a declarat în martie că nu va participa la Campionatele Mondiale, care vor avea loc între 18 iunie şi 3 iulie, în semn de protest faţă de excluderea sportivilor ruşi de la competiţiile internaţionale.

Atunci când Rylov şi-a anunţat refuzul de a participa la Campionatele Mondiale, FINA era una dintre puţinele organizaţii sportive internaţionale care încă le permitea sportivilor ruşi şi bieloruşi să concureze ca neutri, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

În urma anunţului lui Rylov, FINA a decis că sportivii şi oficialii din Rusia şi Belarus nu vor putea participa la Campionatele Mondiale de nataţie din acest an, de la Budapesta.

FINA a precizat, joia, într-un cominicat, că sportivii şi oficialii ruşi şi bieloruşi nu vor fi invitaţi la nicio competiţie FINA pentru restul anului 2022.