​FINA, organismul internațional de conducere a natației, a anunțat vineri că l-a suspendat pe Evgeny Rylov, dublu campion olimpic, pentru că luna trecută a participat la un miting pro-război la Moscova.

Vladimir Putin si Evgeny RylovFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

A 58-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

FINA a precizat într-un comunicat că interdicția a intrat în vigoare la 20 aprilie și va dura nouă luni.

Forul, care a interzis deja sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la toate evenimentele până la sfârșitul anului 2022, a precizat că Rylov a fost suspendat pentru „prezența și comportamentul” său la eveniment.

Kremlinul condamnă suspendarea „celor mai puternici sportivi”

Kremlinul a criticat decizia FINA, descriind-o ca pe un alt exemplu de „politizare a sportului”, în aceeași săptămână în care jucătorii de tenis ruși și belaruși au fost excluși de la Wimbledon.

„În cele din urmă, acest lucru provoacă daune federațiilor internaționale, turneelor internaționale, atunci când cei mai puternici sportivi nu pot participa la ele” - Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Rylov, de patru ori medaliat olimpic, care a câştigat probele de 100 şi 200 de metri spate la Tokyo 2020, a fost unul dintre cei opt sportivi ruşi identificaţi la mitingul găzduit de Putin pe Stadionul Lujniki, locul principal al Jocurilor Olimpice din 1980 de la Moscova şi care a găzduit şi Cupa Mondială FIFA 2018, în data de 18 martie.

El a apărut pe scenă cu puţin timp înainte ca Putin să susţină un discurs purtând medaliile olimpice, alături de gimnaste, schiori şi patinatori artistici, care erau îmbrăcaţi cu geci pe care era inscripţionat simbolul naţionalist „Z”.

Sportivul de 25 de ani este sergent la poliţia din Lobnia.