Atletul kenyan Evans Chebet s-a impus luni în cea de-a 126-a ediţie a Maratonului din Boston, cu timpul de 2 ore 6 minute și 51 de secunde, scrie AFP.

Evans ChebetFoto: Maddie Meyer / Getty images / Profimedia

La 33 de ani, Chebet a obţinut prima sa victorie la un maraton major (Berlin, Tokyo, Londra, Boston, Chicago, New York).

La km 33, Chebet i-a depăşit pe cei doi compatrioţi ai săi, câştigători ai celor două ediţii precedente, Lawrence Cherono în 2019 (2h07 min 21 sec) şi Benson Kipruto (2h07 min 27 sec) în 2021, conducând apoi detaşat până la finalul cursei.

La feminin s-a impus tot o kenyancă, Peres Jepchirchir, campioana olimpică de la Tokyo, care a fost cronometrată în 2h 21 min 01 sec, ea devansându-le pe etiopianca Ababel Yeshanei (2 h 21 min 05 sec) şi pe conaţionala sa Mary Wacera Ngugi (2 h 21 min 32 sec).

Maratonul de la Boston este cea mai veche cursă de acest gen din lume şi unul dintre cele şase care figurează în World Marathon Majors, atrăgând anual cei mai buni alergători din lume.

În acest an, la competiţie nu au fost admişi alergători din Rusia şi Belarus, ca urmare a sancţiunilor impuse după invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Aşa cum se ştie, în 2013, la Maratonul de la Boston a avut loc un atac terorist care a provocat trei morţi şi 264 de răniţi, scrie Agerpres.