Atleta kenyană Joan Chelimo Melly, care reprezintă România, s-a impus duminică în Maratonul Internaţional de la Seul şi a doborât recordul naţional în această probă, care data din 2005 și era deţinut de Constantina Diță.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joan Chelimo a încheiat cursa de duminică în două ore, 18 minute şi 4 secunde, pe prima poziţie a celui mai vechi maraton din Asia.

Performanţa sa, prima la acest nivel de când a primit cetăţenia română, în mai 2021, îmbunătăţeşte recordul naţional deţinut de Constantina Diţă, care datează, potrivit FR Atletism, din 2005, când campioana olimpică de la Beijing alerga Maratonul de la Chicago în 2 ore, 21 de minute şi 30 de secunde.

Maratonul Internaţional de la Seul este dotat cu premii totale de circa 2,4 mililoane de dolari.

Joan Chelimo a primit cetăţenia română în 13 mai 2021, alături de colegele sale de la Steaua Bucureşti, Stella Ruto şi Delvine Meringor, toate din Kenya.

„De anul acesta pot spune nu doar din suflet, ci și cu acte doveditoare, că România e țara mea. Poate că atunci când nu te naști aici, dar decizi să alegi o țară, ai capacitatea de a-i vedea mai mult frumusețea și să apreciezi mai mult oportunitățile pe care ți le oferă. Eu pot spune doar că aștept cu nerăbdare să fiu pe prima treaptă a podiumului și să aud imnul României! La mulți ani, tuturor românilor!”, a scris Joan Chelimo, pe Facebook, pe 1 decembrie.