​Sala Sporturilor din Constanţa va purta numele fostei gimnaste Simona Amânar. Multipla medaliată s-a născut în oraşul de la malul Mării Negre.

Simona AmanarFoto: Facebook/ Federatia Romana de Gimnastica

„Este o onoare pentru mine ca Sala Sporturilor din Constanţa să-mi poarte numele. Am multe amintiri, competiţii şi evenimente care mă leagă de acest loc. Mulţumesc din suflet celor care s-au gândit la mine. Înseamnă o recunoaştere a muncii şi a rezultatelor obţinute atât ca sportiv, cât şi ca om. Mulţumesc tuturor celor care au fost lângă mine în întreagă carieră şi implicit constănţenilor pe care i-am avut şi îi am mereu în inima mea” - Simona Amânar, potrivit FR Gimnastică.

Considerată una dintre cele mai valoroase gimnaste ale lumii, Simona are un palmares impresionant: 7 medalii la Jocurile Olimpice (Atlanta 1996, Sydney 2000), 10, din care 6 de aur, la Campionatele Mondiale şi 12, din care jumătate de aur, la Campionatele Europene.

În istoria gimnasticii a rămas şi cu o săritură extrem de dificilă, executată în premieră în 2000, şi care îi poartă numele în Codul de Punctaj FIG.

Simona Amânar a început gimnastica la 5 ani, la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa, iar ulterior a avut dublă legitimare la CSŞ nr. 1 şi la CS Farul Constanţa. La club s-a antrenat cu Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, Nicolae Forminte şi Mircea Frum, iar la lotul naţional, cu antrenorii Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte şi Toma Ponoran.

După retragerea din activitatea competiţională a continuat să fie aproape de gimnastică, împărtăşind din experienţa sa studenţilor. Este lector la Facultatea de Vest din Timişoara, membru în Comitetul Executiv al COSR şi Director al Academiei Olimpice.

Din 2007 face parte din International Gymnastics Hall of Fame.