​Eritreeanul Biniam Girmay a devenit duminică primul ciclist african care câştigă o clasică, el impunându-se în a 84-a ediţie a cursei Gent-Wevelgem (Belgia), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La capătul celor 249 de kilometri, Biniam Girmay, care are 21 de ani, a încheiat în 5 h 37:57, fiind urmat pe podium, cu acelaşi timp, de francezul Christophe Laporte (Jumbo-Visma) şi de belgianul Dries Van Gestel (TotalEnergie).

„Este pur şi simplu incredibil, nu puteam să sper atât de mult!”, a spus ciclistul echipei Intermarche, unde a venit în primăvara anului trecut după ce şi-a început cariera de profesionist, în 2020, la formaţia franceză Delko.

Reprezentant al unui ciclism în plină ascensiune, dovadă organizarea Mondialelor pe şosea în 2025 în Rwanda, rutierul din Eritreea (ţara din Africa subsahariană care înseamnă cel mai mult în ciclism), Girmay a declarat: "Asta va schimba multe pentru viitorul meu, sper că şi pentru cel al cicliştilor africani."

Până acum, niciunul dintre compatrioţii săi, cel mai adesea căţărători, nu a reuşit o asemenea performanţă. Nici măcar Daniel Teklehaimanot, pionierul ciclismului eritreean, care a deţinut pentru scurt timp tricoul pentru cel mai bun căţărător în Turul Franţei în 2015.

Câştigător la sfârşitul lui ianuarie al unei curse în Mallorca (Spania), Girmay a progresat de-a lungul competiţiilor. Remarcat cu locul 12 în Milano-Sanremo, el s-a afirmat vineri în E3 Classic (locul 5), repetiţie la Turul Flandrei la care nu va participa duminica viitoare. El a prevăzut să se întoarcă în ţara sa, înainte de a reveni în Europa în perspectiva Il Giro, scrie Agerpres.

*sursă video: FloBikes