Înotătorii ruşi şi belaruşi au fost excluși în cele din urmă de la Campionatele Mondiale din luna iunie de la Budapesta, a informat miercuri Federația Internațională de Natație (FINA), după ce a autorizat iniţial participarea lor la această competiţie sub drapel neutru, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biroul organismului a luat în considerare o "evaluare independentă a riscurilor" pentru a-i exclude pe înotătorii şi oficialii din cele două ţări de la Mondiale-2022 (18 iunie-3 iulie) din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, a indicat FINA într-un comunicat.

„În urma acestor decizii, FINA fost informată de Federaţia rusă de nataţie în legătură cu retragerea tuturor înotătorilor ruşi" din competiţiile sale "pentru restul acestui an”, a precizat organizaţia.

Nataţia se alătură astfel numeroaselor sporturi care i-au exclus pe sportivii ruşi din competiţiile internaţionale, de la fotbal şi atletism până la hochei pe gheaţă, rugby, badminton, handbal, ciclism şi Jocurile Paralimpice de iarnă.

La începutul lui martie, FINA îi autorizase pe ruşi şi belaruşi să concureze, cu condiţia să o facă sub drapel neutru, la fel ca în tenis, box sau judo.

Însă această poziţie a devenit greu de menţinut în faţa protestelor altor delegaţii, Federaţia Elveţiană de Nataţie ameninţând, de exemplu, că va boicota Mondialele în cazul participării Rusiei şi Belarusului.

FINA a retras în cele din urmă Rusiei competiţiile pe care urma să le organizeze, printre care Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Kazan (17 - 22 decembrie), şi va căuta alte gazde.

În fine, ea a deschis o procedură disciplinară împotriva rusului Evgheni Rîlov, campion olimpic en titre la 100 m şi 200 m spate, pentru "presupusa sa participare la o manifestaţie pro-război pe stadionul Lujniki din Moscova".

Printre cei mai cunoscuţi înotători ruşi sunt Kliment Kolesnikov, vicecampion olimpic la 100 m spate şi medaliat cu bronz la 100 m liber, şi Anton Ciupkov, locul 4 la 200 m bras la JO de la Tokyo, scrie Agerpres.