Mihail Barîșnikov, unul dintre cei mai mari balerini sovietici din toate timpurile, este de părere că artiştii şi sportivii ruşi nu ar trebui să plătească pentru războiul declanșat în Ucraina de Vladimir Putin.

Mikhail BaryshnikovFoto: Ron Adar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

A 27-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Mihail Barîşnikov, cel mai important balerin al anilor 1970 şi 1980, nu este în favoarea impunerii de sancţiuni aspre colegilor artişti și sportivilor.

Luna aceasta, dirijorul Valeri Gherghiev şi soprana Anna Netrebko s-au numărat printre cei care şi-au pierdut locurile de muncă prestigioase în vest din cauza legăturilor cu regimul lui Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, ministrul britanic al Sportului, Nigel Huddleston, a declarat că guvernul va avea nevoie de asigurări că orice sportiv care intră în Marea Britanie „nu este susţinător ai lui Vladimir Putin”.

Mihail Barîșnikov: „Nu pedepsiţi artiştii şi atleţii ruşi pentru război”

„Nu cred că este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei ţări pe spatele artiştilor sau al sportivilor, care pot avea membrii vulnerabili ai familiei în ţara lor de origine. Pentru persoanele aflate în acele poziţii expuse, neutralitatea este o declaraţie puternică. Şi dacă vreţi să fiu exact, Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon.

În acest moment, există un „Rubicon” pe care Rusia trebuie să îl traverseze. Fie va găsi o modalitate de a pune capăt acestui conflict şi de a trăi într-o societate globală deschisă, fie va fi împinsă înapoi fără nicio speranţă de redresare.

Este decizia individuală a fiecărui artist dacă alege să vorbească sau nu. Din partea mea, îl voi cita pe sfinţia sa, Papa Francisc: „Războiul este o nebunie! Opreşte-te, te rog! Uită-te la această cruzime!” Îmi este clar cui sunt adresate acele cuvinte. În termeni simpli, Rusia s-a întors deja pe vremea lui Stalin. Artele sunt pagube colaterale şi este imposibil să speculăm ce implicații va avea asta” - Mihail Barîșnikov.

Barîşnikov, în vârstă de 74 de ani, născut în Riga, Letonia, și a dezertat din URSS în Canada în 1974, conform News.ro.

Citește și:

Sancțiunea primită de un campion olimpic la natație după participarea la manifestația lui Vladimir Putin

Patronul lui Dinamo Kiev a părăsit Ucraina cu o sumă imensă de bani - A încălcat și legea marțială

Ucraineanul Alexandr Dolgopolov îi critică dur pe organizatorii de la Roland Garros